Költözniük kell Dale Farm lakóinak

Köddé foszlott 400 Dale Farm-i vándor (traveller) utolsó reménye, miután tegnap a londoni felső bíróság jóváhagyta Basildon tanácsának korábbi döntését, hogy felszámolja Európa legnagyobb vándortáborának illegálisan beépített részét.

Győr Ágnes
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság egyetlen ember, a 72 éves Mary Flynn esetében ugyanakkor – súlyos egészségügyi állapotára való tekintettel – kivételt tett. Az asszonynak, aki csak néhány napja adta be kérelmét, hét napon belül újabb meghallgatáson kell részt vennie, s utána egy hét áll majd a bíróság rendelkezésére, hogy elbírálja ügyét. Noha a többi lakóra nézve érvényben maradt az otthonuk elhagyására kitűzött, tegnap éjféli határidő, többen a Dale Farm-i közösségből mégis időnyerésként értelmezik a bíróság döntését. Úgy vélik ugyanis, hogy lehetetlen lenne több száz utazót kiköltöztetni egyetlen ember kivételével. Többek közt a tábor áramellátását sem függesztik fel, míg Mary Flynn ügye le nem zárul.
Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni romániai vándorcigányok életmódját követő írek, s mára körülbelül ezer lakójával Európa legnagyobb vándortáborává nőtte ki magát. Az önkormányzat és a helyiek közt tíz éve kezdődött el a jogi csatározás, miután az egyik ír család megvett és beépített egy, már a szomszédos Crays Hill védett zöldövezetéhez tartozó parcellát. Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták a terjeszkedést és az illegális építkezéseket a zöldövezetben. Basildon néhány hónapja döntött úgy, hogy kiürítteti az érintett parcellákat. A helyieknek felajánlottak önkormányzati lakásokat, ezt a lehetőséget azonban elutasították a vándorok. Mint mondták, csak akkor hajlandók elhagyni Dale Farmot, ha egy hasonló szabad földterületre költözhetnek át, ahol egy másik, az életstílusuknak megfelelő tábort építhetnének fel.
– Találtunk számukra földeket, ezeket azonban azért nem fogadták el, mert nem férnének el rajta mind a négyszázan – nyilatkozta lapunknak Tony Ball, Basildon tanácsának vezetője. Szerinte ilyen, az utazók elképzeléseinek megfelelő, legálisan beépíthető terület Anglia-szerte nincsen. – Ha a terület megtisztítása után lesznek, akiknek nincsen hova menniük, az a saját hibájuk lesz – hangsúlyozta Tony Ball. Dale Farm képviselői ugyanakkor kitartanak amellett, hogy nem hagyják el a tábort és ha más megoldás nem marad, erőszakkal szállnak szembe a törvénnyel.
– Több tervet is kidolgoztunk arra az esetre, ha megjelennek a buldózerek – fejtette ki lapunknak Grattan Puxon, a Dale Farm Housing Association titkára. Mint mondta, ezek közt szerepel, hogy a helyiek egymáshoz, illetve a tábor épületeihez láncolják magukat, élő védőhálót alkotva. Dale Farmon szolidaritási virrasztást szerveztek tegnap este a helyszínen mindazoknak, akik a vándorok ügye mellett tüntetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.