Kormányzati támogatásra várva

Ősszel kiírja a jövő esztendőre szóló folyóirat-pályázatokat a Nemzeti Kulturális Alap a magyarországi és határon túli folyóiratok 2012-es megjelentetésére. Az utóbbi időben több irányból is érte kritika az alapot: jobboldali körök szerint kiegyensúlyozásra szorulna a kollégiumok működése, míg mások a kurátorok politikai alapon történő lecserélésétől tartanak.

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmilliótól hétmillió forintig terjedő összegeket kaphattak a legtöbb esetben éves működésükre a folyóiratok ebben az esztendőben. Az irodalmi lapok támogatásának megoszlása nagyjából tükrözi az egyes folyóiratok szakmai elismertségét, és az ismeretterjesztő folyóiratok esetében sem mondható el, hogy a kormányközeliség szempontját érvényesítették volna a döntéshozók: a többi lap átlagához képest kiugró, hat és fél millió forintos támogatást kapott például a Kritika című társadalomelméleti és kulturális folyóirat, amelyet a Népszabadság lapkiadója, a Népszabadság Zrt. ad közre havonta. Hasonló összeggel csak néhány lap, például a Beszélő című politikai és kulturális folyóirat, illetve a Rubicon, a História és a Természet Világa című kiadványok büszkélkedhetnek az idén, a többiek esetenként hárommillió forint körüli, többségében pedig nagyjából egymillió forintos, esetleg ennél alacsonyabb összegből gazdálkodhattak.
A szépirodalmi folyóiratok közül például a 2000, a Hitel és a Litera.hu internetes irodalmi portál kapott az átlagosnál nagyobb összegű támogatást, és a Mozgó Világ négymillió forintos dotációja is viszonylag magasnak számít. A határon túli magyar irodalmi folyóiratok többségükben a hasonló nagyságrendű magyarországi folyóiratokkal azonos pénzösszeget nyertek el. Korábban több szervezet (többek között a Magyar Írószövetség) is kérte a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumainak felülvizsgálatát a kiegyensúlyozott működés érdekében, és a sajtóban is többször szó esett arról, hogy kormányzati körök a kurátorok politikai alapon történő lecserélését szorgalmaznák. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ezzel szemben nem élt azzal a jogával, hogy az előző kormányzati ciklusban kinevezett kurátorokat mentsen fel, Szőcs Géza kulturális államtitkár pedig korábban azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy nem akar „kultúrharcot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.