Kortárs alkotások gótikus keretbe foglalva

Véget ért a siklósi vár rekonstrukciójának első üteme, amelyben 1,6 milliárd forintos ráfordítással megújult Garai Miklós nádor egykori családi fészkében a várkápolna, a múzeumi szárny. Újra a várban rendezhették meg a Siklósi Szalon idei kiállítását is, amely immár huszonegyedik alkalommal ad lehetőséget bemutatkozásra kortárs hazai és határon túli magyar művészeknek.

P. Szabó Ernő
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vár rekonstrukciója, illetve az ahhoz kapcsolódó régészeti kutatások során a keleti szárny későbbi átépítései alatt megtalálták a XIV–XV. századi gótikus tereket, amelyek a Garaiak időszakának építéstörténetét gazdagítják, az előkerült reneszánsz faragott kőelemek segítségével viszont a Perényiek korából való reprezentatív udvari homlokzati ablakokat, belső ajtókereteket, kandallókat, illetve az udvari lodzsát sikerült rekonstruálni. A megújult terekben állandó kiállítások mutatják be a vár történetét, a várkaputól az épületek felé vezető úton viszont költői szépségű kert idézi Kanizsai Dorottya emlékét.
Azon a szinten, ahol a Siklósi Szalon kiállítását megrendezték, üveglapokon át tekinthet le a látogató a mostani padlószint alatt lévő gótikus terekbe. Aki pedig kilép a belső térből, s a várfal magasából végigtekint a tájon, a mediterrán hangulatú lankákon, amelyeket szőlőskertek borítanak, nemcsak azt érti meg, mi vonzotta erre a vidékre a város- és várépítőket, de azt is, hogy miért vált Siklós a kortárs művészet otthonává.
Nem is csak két évtizeddel ezelőtt, amikor a kiállítások sora elindult, de már jóval korábban, ahogyan azt a Siklóstól néhány kilométerre fekvő nagyharsányi szabadtéri szoborpark bizonyítja. A park létrejöttének előzményei a hatvanas– hetvenes évek fordulójáig vezethetőek vissza, amikor is Rétfalvi Sándor szobrászművész Erdős János, Szabó Gábor, Fürtös Ilona, Bencsik István és Kampfl József társaságában megszervezte az I. magyar szobrászszimpóziumot.
A szimpóziumn egyik hozadéka a nagyharsányi szabadtéri szoborkiállítás volt, a másik a siklósi nemzetközi kerámia-alkotóház. A szobrászok, keramikusok mellett a Siklósi Szalon alapító magját főként a Magyar Művelődési Intézet siklósi nyári alkotótelepének résztvevői alkották, Aknay János, Somogyi György, Puha Ferenc, Vanyúr István és mások, olyanok, akikről már akkor, illetve korábban is lehetett tudni, hogy a kortárs magyar művészet jövője szempontjából igen fontosnak gondolják erős közösségek, műhelyek létrehozását – s akiknek a műveit az idei kiállításon is megtaláljuk.
A szalon mintegy nyolcvan kiállítója között ott vannak a térségben élő jelentős alkotók, többek között Bencsik István, Colin Foster, Pinczehelyi Sándor, Trischler Ferenc, Kuti László, a kortárs magyar festészet és szobrászat olyan jeles képviselői, mint Kő Pál, Schrammel Imre, Várnagy Ildikó, Végh András, ef Zámbó István. Ez alkalommal a szlovéniai Király Ferenc, Göntér Endre, Baumgartner Dubravko és a szlovéniai kortárs magyar művészet más képviselőinek munkái is láthatók.
(Siklósi Szalon, siklósi vár, szeptember 1-jéig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.