Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kortárs művész-hídőrök kerestetnek

MESTER-MŰHELY<br /><br />Október 11-én lesz tíz éve, hogy Párkányt és Esztergomot újra híd köti össze. Ha a hidak beszélni tudnának, az 1895-ben épült Mária Valéria híd biztosan tudna mesélni ezt-azt az elmúlt több mint száz évről, de talán még érdekesebb lenne, mit mond a szlovák–magyar (az uniós csatlakozás óta már csak lélektani) határ jelenéről. Egy Párkányból Svájcba elszármazott mecénás hét éve ösztöndíjat alapított olyan művészek támogatására, akik akár hónapokat is rászánnak, hogy kifaggassák. A párkányi hídőrházban éppen egy dél-koreai szobrász-képzőművész, Jung-ki Beak dolgozik saját projektjén.

Klementisz Réka
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végy egy köztéri szobrot, köss rá néhány kábelt, elektromos ketyerét és fülelj: ha jól csinálod, már kész is az ingyenesen fogható szoborrádió! Jung-ki Beak Sobieski tábornok párkányi szobrától Esztergom főbb emlékművein át a párkányi hídig bármilyen arra alkalmas szoborból adó-vevőt barkácsol, s egyik első látványos akciójaként egy erősítő és néhány hangfal segítségével júliusban be is mutatta a helyieknek, miféle üzeneteket lehet kihalászni az éterből egy ilyen kísérlettel.
Az ötlet alapja szimpla fizika – az eredmény avantgárd művészet. A hangfalakból a felerősített kóbor rádióhullámok zörejéből olyasféle adás hallatszott, mintha a múltból küldött volna valaki roncsolt hangmintákat a jelennek. Jung-ki Beak a mintákat rögzíti és megosztja – egyelőre – a saját blogján (www.jungkibeak.blogspot.com), de azt tervezi, hogy októberig tartó projektje végén ki is adja őket képekkel spékelve DVD-n.
Volt már példa hasonlóra: a csaknem százéves párkányi hídőrházat 2004 óta lakják három-hat hónapos váltásban a világ minden tájáról érkező kreatív kalandorok, képzőművészek, akik semmi mást nem tesznek, mint a messziről jött idegen szabadságával, éleslátásával értelmezik, ilyen-olyan alkotásokba sűrítve megörökítik a hidat és közvetlen környezetét. Egy holland alkotó többek között a híd természetes neszeire komponált „lokálpatrióta ambient” szimfóniát, más Duna-víz-naptár vezetésébe fogott, és három hónapon keresztül mindennap egy filmtekercsdobozba gyűjtött némi folyóvizet. Voltak, akik fotósorozatot vagy szépirodalmi igényű naplót szenteltek a Mária Valéria hídnak, de akadtak fanatikusabb ötletek is.
Évekkel ezelőtt egy amerikai hídőr elcsípte egy kocsmai beszélgetés részletét, egy amolyan párkányi hátba veregetős dialektust, és saját szavaikkal rázta fel a helyieket: tapadós fecnikkel felcímkézte az egész várost, és mindenhová kiragasztotta, ahová csak lehetett: Jó világ van! Projektje végén pedig még 30000 darabbal ki is tapétázta a hídőrház egyik helyiségét. Egy amerikai hídőr kenyerekkel próbálta meg közelebb hozni egymáshoz a híd két oldalán élőket: e-mail címeket és telefonszámokat sütött néhány tucat cipóba, csereakciót szervezett, és arra kérte a résztvevőket, hogy keressék fel a „cipótestvérüket”.
Jung-ki Beak – a többi ösztöndíjashoz hasonlóan – útikönyv mélységben tud csak a magyar– szlovák viszony múltjáról, feleenynyit a politikáról – kizárólag benyomások, találkozások alapján alakítja ki a térségről alkotott képét. Azt mondja, talán jól is van ez így. A folyó, a minden előismeretnél (előítéletnél) erősebb szimbólum, a híd érdekli. Úgy látja, láttatja, ahogy az itt élő szlovákok és magyarok közül aligha jutna eszébe bárkinek is. A Duna vizét egy pH-érzékeny lakmuszpapír segítségével festékként használja, és impresszionista akvarelleket alkot a híd sziluettjével. Rádióhullámokra, éteri üzenetekre vadászik a párkányi hídtest segítségével, befőttesüvegekbe tölti a folyó vizét, vezetékekkel sorba kapcsolva őket áramforrást csihol a tégelyekből a víz elektronjaival, és bebizonyítja, rádiót kapcsolva rájuk egyforma minőségben szól a Duna vizével a szlovák és a magyar adó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.