Kövér mást gondol a választójogról

Kövér László szerencsésebbnek tartaná azt a megoldást, ha a határon túli magyarok független egyéni képviselőkre, nem pedig pártok által állított országos listára szavazhatnának a következő országgyűlési választásokon. A parlament elnöke által javasolt irány nem egyezik a kormánypártok eddig kiszivárgott elképzeléseivel.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közelebb áll a szívemhez az a megoldás, amely szerint a határainkon kívül élő magyar állampolgárok egyéni képviselőket küldhetnének a magyar Országgyűlésbe – mondta Kövér László a Rákóczi Szövetség nyári táborában. A házelnök a szentendrei Pap-szigeten Kárpát-medencei magyar fiatalok előtt kedden többek között beszélt a hazai választójogi törvény tervezett változásairól is. A fideszes politikus szavai azért is figyelemre méltók, mert teljesen ellentétesek a kormánypártok eddig kiszivárgott elképzeléseivel. Ez a – fideszes és kereszténydemokrata politikusok által is megerősített – terv arról szól, hogy a határon túliak számára Magyarország egyetlen választókerület lesz, azaz egy országos listára szavazhatnak majd.
Kövér László szentendrei előadása szerint az országos listával szemben – ahol pártok támogatottjaira lehet szavazni – az egyéniben induló képviselők független jelöltek lennének. Az esemény egyébként sajtónyilvános volt, de lapunk tudósítóján kívül csak a távirati iroda munkatársa vett azon részt, így a magyar sajtó „színe-java” lemaradt Kövér azon vitaindító kijelentéséről is, amelyben leszögezte: „Nem törekszem feltétlen népszerűségre, (…) azt mondom, amit gondolok.”
A Fidesz elnöksége július 9-én tárgyalta Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő tervezetét. A tanácskozás után annyi derült ki, hogy a jelenlegi kettő helyett a jövőben egyetlen fordulóban dönthetünk a parlamenti mandátumok sorsáról, fennmarad a vegyes választási rendszer, a kompenzációs lista viszont megszűnne. – Meg kellene tartani a mai választási rendszer azon vonását, hogy kompenzálja az esetleges aránytalanságokat – mondta azonban most Kövér. Mivel Áder János is utalt erre korábban, így nagy az esélye annak, hogy a vesztes pártokat valamilyen módon mégis kompenzálja majd az új választási rendszer. A részben megújuló szisztémában az ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb egyébként megmaradna a pártok esetében, az induláshoz azonban az eddigi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben.
Áder János a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogának megadásával kapcsolatban július közepén mindössze annyit árult el, hogy csak a nyár végére derül ki, pontosan milyen eljárást javasolnak majd arra, hogy a külföldön élő magyar választók is élhessenek szavazati jogukkal. Szerettük volna a házelnöktől megtudni, hogy csak személyes véleményét fejtette ki a határon túli magyar főiskolások táborában, vagy a Fidesz-elnökség elé terjesztett, hivatalos elképzelésről van szó, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Fideszes forrásaink szerint több javaslat is érkezett a nyár folyamán a külföldön élők szavazati jogának kérdésével kapcsolatban, de a Kövér-féle elképzelés – legalábbis egyelőre – nincs ezek között. Az új választójogi törvény tervezete – amelyről következő körben a kormánypárti frakciók kihelyezett frakcióülésükön egyeztetnek – várhatóan október közepén kerülhet az Országgyűlés elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.