Közös ügyeink

Szabó Anna
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretném elmondani minden embernek, hogy jó dolog jónak lenni, jó dolog egy-egy gyereknek a hóna alá nyúlni, felemelni, hogy nem igaz az, hogy nem lehet, nem érdemes. Össze kell fognunk, és becsületes munkával ezt a szép Kárpát-medencét újból tündérkertté kell varázsolnunk. Böjte Csaba ferences szerzetes gondolata nyomán indult csütörtökön útjára a Szent István-terv, amely azokat a jóindulatú embereket szeretné megszólítani, „akikből sok van, de várják a biztatást”, hogy részt vegyenek az ország újjáépítésében. Lehet, hogy nálunk már a felvetés is puszta naivitás, ám Erdélyben már évek óta működik a Tündérkert-program. Az ehhez csatlakozók először saját házuk portáját rendezik, közösen tisztítják környezetük parkjait, és szépítik településük magán- és középületeit. Önként.
De akad máshol is példa, ahonnan erőt lehetne meríteni. A francia felső tízezer képviselői a napokban arra kérték a kormányt, hogy legyen olyan szíves, adóztassa meg őket, mert „már sokat kaptak Franciaországtól”, amit a jelenlegi nehéz időkben szeretnének meghálálni.
Az 1998-as ázsiai valutaválság idején eladósodott Dél-Korea a Nemzetközi Valutaalap hitelét a lakosság segítségével fizette viszsza. A háziasszonyok a jegygyűrűjüket, a tehetősek arany ékszereiket, az olimpiai bajnokok érmeiket ajánlották fel a nemes célra, a nemzeti kézben lévő multik pedig válságadó kivetése nélkül is önként csatlakoztak a szolidaritási akcióhoz. Több mázsa arany gyűlt össze, és az ország a közadakozás révén húszmilliárd dollárt törlesztett, épp annyit, amennyi Magyarország összes hitele a valutaalapnak és az uniónak.
Nálunk mindez elképzelhetetlen lenne ma. A társadalmi közbizalom elfogyott, a balliberális kormányzások idején a közös ügyekbe vetett maradék hit is felmorzsolódott. Kevesen hinnék el, hogy az ország egészét érintő, nemes célra befizetett hozzájárulások valóban a megfelelő helyre kerülnének, abban pedig még inkább kételkednének, hogy tehetősebb honfitársaink is követnék példájukat.
A gazdagok „felelősségvállalásának” jellemző epizódja volt a 2005-ben megszavazott, félszázalékos luxusadó, amely sem Gyurcsány Ferencet, sem Kóka Jánost nem érintette – legalábbis vagyonbevallásuk alapján.
Ezen a hozzáálláson az államcsőd közeli helyzet és az elhúzódó válság sem változtatott. Jól példázza ezt, hogy még az államadósságot csökkentő alap sem nyerte el a szocialisták tetszését: legfőbb gondjuk az volt, hogy miért pont a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi a bevételeket, miért nem az Állami Számvevőszék (ÁSZ). (Ha fordítva lett volna, akkor pedig azt kifogásolják, hogy a Fidesz egyetértésével nevezték ki az ÁSZ elnökét.)
A lakosság közönye érthető. A szocialista–szabad demokrata kormányzás nyolc éve alatt egyszer sem kért tőlük felhatalmazást senki, hogy megduplázzák a társadalomra nehezedő államadósságot. A kamatterheket most mindenki kényszerből viseli. Amikor az eladósítás egyetlen forintjáért sem vállalnak felelősséget a miniszterelnökök és pénzügyminisztereik, akkor különösen nehéz szolidaritást kérni a társadalomtól.
A közös célokba vetett hitet könnyű volt eltékozolni, ám annál nagyobb munka lesz visszaszerezni. A magyar társadalom ma Európában a legbizalmatlanabb és a legzárkózottabb. A közösségi kapcsolatok rendezésében és a bizalom újraélesztésében olyan hiteles személyek képesek segíteni, mint például Böjte Csaba, aki a tündérkert szép házaiból kis szigeteket épített, amelyek szép lassan összeérhetnek.
Nem szabad feladni. Egyszer eljuthatunk addig, hogy újra elmondhassuk:
„S kiki egyetértett: Sem isten, sem ember, – első a közérdek!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.