Különdíj Al Pacinónak

Al Pacino életművét különdíjjal ismerték el, Cronenberg Jungról és Freudról szóló filmje megosztotta a szakmát Velencében, ahol bemutatták Steve McQueen Shame című filmjét is.

Kárpáti György
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este ünnepélyesen átadták Al Pacinónak Velencében a Jaeger LeCoultre Glory to the Filmmaker díjat, egy, a filmművészet gazdagításáért járó elismerést. A 71 éves, Oscar-díjas művészt Marco Müller fesztiváligazgató fantasztikus alkotónak nevezte, „akinek értékes és eredeti látásmódja gazdagította a kortárs filmművészetet”. A vasárnapi velencei sajtótájékoztatóján Al Pacino köszönetét fejezte ki a megtiszteltetésért, amelyet tavaly Rani Matnam indiai rendezőnek ítéltek oda. Az Oscar-díjas amerikai színész-doyen pályafutására visszapillantva semmit sem bánt meg, de azért elmondása szerint sok dolog van, „ami jobb lenne, ha nem történt volna meg”. A díjátadóval egybekötve versenyen kívül vetítették a Wilde Salome című filmjét, amelyet Pacino rendezett, és az egyik főszerepet is eljátszotta. A rendhagyó alkotás Oscar Wilde egykoron betiltott és legmegosztóbb munkájának, a Salome-nak a feldolgozása. A részben dokumentum-, részben játékfilmként jellemzett alkotással kapcsolatban a művész arról is beszélt, hogy amerikaiként milyen nehéz Shakespeare-t vagy Oscar Wilde-ot rendezni. A film Wilde és Salome című darabjának világába kalauzolja a nézőt, s egyben Al Pacino személyes és őszinte portréjaként is értelmezhető alkotás. A színész ugyanis önmagaként is szerepel, s a backstage-ben közvetlen közelről ismerhetjük meg munkamódszereit.
Carl Jung és Sigmund Freud munkamódszerét és kapcsolatát igyekezett filmre adaptálni David Cronenberg is, akinek hétvégén bemutatott A Dangerous Method című moziját ugyan szerette a közönség, de a kritikák megosztóak voltak. A The Guardian szakírója szerint ugyan a forgatókönyv intelligens, a mozi hangulata ízléses, s Keira Knightley alakítása Oscar-gyanús, de még a hírhedt fenekelős jelenet sem képes életet lehelni a komor történetbe. A Variety kritikusa szerint Knightley szerepe kidolgozatlan, s a film vállalásával csupán kisszámú, bár hálás közönségre számíthat. A kanadai rendező filmje Roman Polanski munkájához hasonlóan egy színdarabon alapul. Érdekesség, hogy a Sigmund Freud és Carl Jung közötti – egy nő miatti – rivalizálást megörökítő drámát részben Bécsben, a Berggasse 19. szám alatt, Freud egykori lakhelyén forgatták.
Cronenberg filmjénél sokkal egyöntetűbben magasztalták Steve McQueen második rendezését, a versenyprogramban bemutatott Shame-et. Az alkotás egy harmincas New York-i férfiról szól, aki nem képes kontrollálni szexuális életét. A The Guardian írója úgy látja, a szexfüggésről, önártásról szóló film kérlelhetetlen és komoly munka, a Variety szerint pedig bárhol mutatják is be a világon az alkotást, mindenhol kritikai elismerésre és a művelt közönség érdeklődésére számíthat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.