Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Látótávolságon belül a rangadó

Kilenc forduló után is veretlen a Debrecen és a Győr a magyar labdarúgó NB I-ben. Előbbi a tavalyi gyengébb év után szerezte vissza megszokott pozícióját, utóbbi viszont az idén tölti be azt a szerepet, ami már évek óta úgymond kijár neki. Korai lenne kétesélyesre szűkíteni a bajnokság kimenetelét, de az ősz rangadóját egyértelműen e két csapat játssza majd október közepén, a 12. fordulóban. A két vezetőedzőt, Kondás Elemért és Csertői Aurélt kérdeztük a változások hátteréről.

2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem illendő rácsodálkozni a Debrecen jó szereplésére, hiszen a Loki az előző évtized legeredményesebb magyar klubcsapata. A múlt évhez képest mégis szembetűnő a változás. Amikor ennek okáról kérdeztük Kondás Elemért, a vezetőedző a rá jellemző határozott stílusban felelt:
– Nincs titok. A kollégáimmal együtt inkább a munkában hiszek. A játékosoktól elvárjuk a rendet és a fegyelmet, az írott és az íratlan szabályok betartását. Nemcsak a mérkőzéseken, az edzéseken is maximális teljesítményt követelünk meg tőlük. Ők szerencsére partnerek mindebben, alázatosan, akaraterővel telve végzik a munkájukat.
Ezt a receptet persze valamennyi sikeres együttes trénere elmondhatná. Csak hogy helyi példát említsünk, Kondás Elemér elődje, a cseh Zdenek Scasny sem azzal küldte a pályára a debrecenieket a tavasszal, hogy sorra veszítsék el a fontos meccseiket, mégsem tudott eredményt elérni. Kondás Elemértől hiába várnánk összehasonlítást, az etikett megköveteli, hogy ne mondjon – pláne kedvezőtlen – véleményt Scasnyról. A különbség mégis szembetűnő. A szakember alaposan átszervezte a Lokit. Külföldre igazolt Czvitkovics Péter, aki évek óta megszabta a csapat fazonját. Noha sokan úgy gondolták, az ő hiányát megsínyli a DVSC, nem így történt. Ráadásul a Scasny által szervező szerepkörben ugyancsak favorizált Illés Gyula a kispadra szorult. Varga József viszont egyértelműen beérett. Ő Kondás Elemér szerint is kulcsjátékos.
– Józsi utánpótláskorúként még csatárt játszott, de amikor a szükség úgy hozta, középhátvédként is megállta a helyét. Gyors, kiemelkedő játékintelligenciájú labdarúgó, aki középpályásként van a legnagyobb hasznára a csapatnak – beszélt róla az edzője. Aki Illésen kívül Malinauskast, Mardarét is a cseresorba léptette vissza, nála Ramosnak és Yannicnak is meg kell küzdenie a kezdő tizenegybe jutásért, Kulcsárból viszont csatárt faragott. A Szolnokról visszatért Máté Péter a Paks ellen játszott hosszú idő után ismét a Debrecenben. Talán egyedül azért lehet hiányérzetünk, mert a néhány éve hatalmas tehetségnek kikiáltott, a válogatottban is bemutatkozó Farkas Balázs egyelőre a Lokiban sem váltja meg a világot.
– Nem állítanám, hogy nincs kijelölhető kezdő tizenegyünk, de igyekszem versenyhelyzetet teremteni a játékosok között, s azt is figyelembe veszem, ki milyen formában van – mondja ismét magától értetődő természetességgel Kondás Elemér. Aki nem a professzorok és mágusok áhítatosságával beszél a labdarúgásról, de a maga tudatos munkájával újra sikeressé tette a Debrecent.
Csertői Aurél ugyanezt tette a Győrrel, csak éppen nem újra, hanem végre. Az ETO évek óta a magyar NB I legtitokzatosabb klubja. Biztos anyagi háttér, kifogástalan infrastruktúra, az ország legszebb stadionja és legjobb minőségű pályája, erős keret – ehhez képest szerény eredmények.
Csertői a tavasszal beugróként érkezett Pintér Attila helyére; először azt kérdeztük tőle, most már hosszú távra tervez-e.
– A magyar edzők nem terveznek hosszú távra – ütötte le a magas labdát. – A koncepciót elsősorban a tulajdonosok határozzák meg azzal, hogy kialakítják a játékoskeretet. Az edzőknek ehhez kell alkalmazkodniuk. Szerencsés, ha a két elgondolás egybeesik. Idény közben tényleg csak nüanszokon lehet változtatni, nekem most anynyiban szerencsém volt, hogy a nyáron hallgattak a véleményemre. A keret magja együtt maradt, de úgy éreztem, optimalizálni kell a magyar és a külföldi játékosok arányát. Az eredmények azt mutatják, sikerült eltalálni a helyes mértéket.
Csertőitől megkérdeztük, fájó pont-e az életében, hogy tavaly Szombathelyről dolgavégezetlenül távozott, továbbá befolyásolta-e mindez a klubvezetőkhöz, Illés Bélához és Halmai Gáborhoz fűződő barátságát.
– A Haladás történetének legjobb eredményeként bronzérmet szereztünk, előtte pedig megnyertük az NB II-es bajnokságot. Nem hinném, hogy szégyenkeznem kellene emiatt. Ráadásul az én javaslatomra került a klubhoz Kuttor Attila, Molnár Balázs és Kenesei Krisztián, utóbbi ma is meghatározó ember. A barátságot és a munkát külön kell választani. S tulajdonképpen jót tettek velem a fiúk, hiszen Győrött ismét sikerekben lehet részem – szolgáltat példát a sokat hangoztatott pozitív hozzáállásra.
A kilenc forduló során megszerzett huszonöt pont járulékos eredménye, hogy visszatértek a nézők az ETO-parkba. Pontosabban végre megtöltik, Győrben ugyanis a Ferencváros elleni hét végi bajnoki előtt utoljára talán a Bicskei-, Reszeli-korszakban látogattak ki a stadionba több mint tízezren.
– Be kell látni, a nézőket nálunk csakis az eredményesség befolyásolja – mondott ki újabb igazságot Csertői Aurél. – E tekintetben is nehezebb a dolgunk, mint például Nyugat-Európában, ahol akkor is megtelnek a lelátók, ha kieső helyen áll az adott csapat. Az ősszel folyamatosan emelkedett a nézőszám a meccseinken, ami pluszmotivációt jelent nekünk is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.