Lebuktak Guatemala „amerikai Mengeléi”

Az Egyesült Államok tudósai az 1940-es években súlyos etikai vétségeket követtek el, amikor Guatemalában embereken kísérleteztek – állapította meg a Barack Obama által felállított bioetikai bizottság. Amerikában azonban nem ez volt az egyetlen példa, amelynek során a kutatók a náci Németország bűneivel felérő módszerekhez folyamodtak állatkísérletek helyett.

Karczag Eszter
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel ezelőttig biztos helyen voltak John Cutler, az „amerikai Joseph Mengele” kutatási feljegyzései; a 2003-ban meghalt tudós jelentéseit egy történész találta meg tavaly a pittsburghi egyetemen. Barack Obama amerikai elnök – a nemzetközi felháborodást követően – bioetikai bizottságot állíttatott fel, amely a decemberre várható végleges jelentés előtt a napokban adta ki közleményét a bizonyságot nyert etikátlan kísérletekről. A kutatásokat a tudósok titokban tartották, maguk az eredmények pedig semmi újat nem adtak a XX. századi amerikai tudományhoz. A tudósok 1946 és ’48 között 5500 emberen folytattak kísérleteket Guatemalában, legtöbbször a félrevezetett alanyok tudta nélkül. Mintegy 1300 alanyt fertőztek meg szifilisszel, hogy a penicillin hatásait vizsgálják, ám a vizsgálatok olyan eseteket is feltártak, melyek során gyógyításról szó sem volt és legalább 83 halálos áldozattal járt. A guatemalai El Periódico napilap értesülései szerint egyébként az amerikaiak ottani örömlányokon is végeztek hasonló kísérleteket. Cutler nevéhez fűződik a kizárólag fekete bőrű alanyokon végzett, a kankóra fókuszáló Tuskegee-kutatás is, mely – Hitlert megelőzve és jóval túlélve – 1932-től 1972-ig folyt zavartalanul, ám a CIA és a Johnson & Johnson multinacionális gyógyszeripari vállalat támogatásával is számos emberi kísérlet folyt az amerikai börtönökben.
A bizottság szerint nem foghatók a tudatlanságra Cutler módszerei, azok ugyanis a nürnbergi perek ismeretében folytak, ahol pedig a zsidó foglyokon kísérletező német tudósok állították: korábbi amerikai kutatási módszerekből merítettek ihletet. A háború után ráadásul rengeteg német tudós indulhatott tiszta lappal, és folytathatta kísérleteit Truman elnök Gémkapocs-műveletének keretein belül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.