Leminősítették az S&P elnökét is

Távozik posztjáról az Egyesült Államokat nemrég leminősítő Standard and Poor’s elnöke, Deven Sharma – közölte tegnap a hitelminősítő anyavállalata. Az intézet egyelőre cáfolja, hogy a menesztés összefüggésben lenne azzal, hogy a hitelminősítő ellen jelenleg a tőzsdefelügyelet és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot folytat bennfentes kereskedelem és a leminősítéskor elkövetett kétezermilliárd dolláros számítási hiba miatt.

Szabó Anna
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem küldték el, csak szélesre nyitották az ajtót a Standard and Poor’s elnöke előtt – élcelődtek a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó banki elemzők Deven Sharma, az S&P vezetőjének tegnapi leváltása kapcsán. Bár a távozó elnöknek még az év végéig tanácsadói munkát kínáltak a hitelminősítő anyavállalatánál, nehéz lesz úgy beállítani a leváltást, hogy ne hozzák összefüggésbe az Egyesült Államok augusztus elején történt leminősítésével, az ezt követő állami vizsgálatokkal és az S&P részvényeinek értékvesztésével.
A vezetőcsere semmiképp sem nevezhető angolos távozásnak, annál is inkább, mert szemmel láthatólag igencsak sürgőssé is vált a hitelminősítőnek, hogy megszabaduljon eddigi vezetőjétől, és szeptembertől már a Citibankból átigazolt Douglas Peterson vegye át az irányítást. A cserével a hitelminősítő több legyet is üthet egy csapásra, mert azt a szakaszt is lezárná a cég történetében, amikor megalapozatlan minősítésekkel segítettek mesterségesen felfújni az értékpapírlufit, amely végül a 2008-as tőzsdei krachhoz vezetett. Jellemző, hogy az akkori botrányos besorolásoknak még annyi következménye sem volt az S&P-nál, hogy a válság előtt elnökké kinevezett Sharma egészen eddig felelősségre vonás nélkül folytathatta a munkáját.
Az már most biztosra vehető, hogy utódjának nem lesz könnyű dolga. Az augusztusi botrányos leminősítést követően ugyanis össztűz zúdult a hitelminősítőre: először az amerikai tőzsdefelügyelet kezdeményezett vizsgálatot az S&P ellen, amiért kétezermilliárd dollárral „elszámolta” az Egyesült Államok államadósságának összegét, és többek között erre hivatkozva vonta meg Amerikától a legjobb adósnak járó AAA besorolást. A hitelminősítő kénytelen-kelletlen beismerte ugyan „a tévedését”, ám döntésének megalapozottságát továbbra sem vitatta, és az amerikai gazdaság kilátásainak bizonytalanságaival indokolta a hátrébb sorolást. A tőzsdefelügyelet egyébként bennfentes kereskedelemre is gyanakszik, a leminősítésről ugyanis bizonyos piaci szereplők állítólag már a nyilvánosságra hozatal előtt tudhattak, így elkerülhették a bejelentést követő tőzsdei esésből fakadó veszteségeket.
Az S&P ellen egy harmadik nyomozás is zajlik, amit állítólag már jóval a leminősítés előtt megkezdett az amerikai igazságügyi minisztérium. A gyanú szerint korábban a hitelminősítő olyan értékpapírokat is biztonságos befektetésnek értékelt, amelyekről néhány hónap alatt kiderült, hogy köddé vált a mögöttük lévő fedezet, már ha egyáltalán létezett valaha ilyen. A hurok mindenképp szorul a cég torka körül, mert sem a Moody’s sem a Fitch Ratings nem változtatott az Egyesült Államok besorolásán. A legkínosabb kétségtelenül az lehet az S&P számára, hogy a leminősítésről szóló döntésüket követően az amerikai állampapírok utáni kereslet nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.