Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Leminősítették Olaszországot

Váratlanul leértékelte, egy fokozattal A pluszról A mínuszra rontotta Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő arra hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen a helyzeten a Silvio Berlusconi kormánya által tervezett reformok sem javítanak sokat. Az olasz miniszterelnök politikai hátterű támadásnak nevezte a leminősítést.

Munkatársunktól
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Washingtonban helyi idő szerint hétfő este nyilvánosságra hozott új besorolásra – további leminősítés lehetőségére utaló – negatív kilátás van érvényben. A hitelminősítő közleményében úgy vélekedett, hogy az olasz kormánykoalíció törékenysége és a parlamenten belüli politikai nézeteltérések valószínűleg tovább korlátozzák a kabinet képességét arra, hogy határozottan reagáljon a nehéz belső és külső makrogazdasági környezetre. A leminősítés híre nagyon meglepő, s tovább erősítheti az adósságválság sújtotta euróövezeten belüli gondokkal kapcsolatos aggodalmakat.
Silvio Berlusconi kormányfő szerint politikai megfontolások befolyásolták a Standard & Poor’s döntését. Szerinte a leminősítést inkább a médiában megjelent híresztelések, mintsem a valós gazdasági helyzet befolyásolták. A leminősítés híre a piacokat nem rengette meg, hiszen a reggeli mínuszos nyitást követően emelkedőben voltak a vezető mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken a kereskedés első órájának elteltével.
Az olasz parlament által a múlt héten jóváhagyott megszorítócsomag alapján emelik az áfát, háromszázalékos különadót és szolidaritási adót vetnek ki a gazdagokra, és a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa 43 százalékra emelkedik. Az energiaszektorra különadót vet ki az olasz kormány, a nők nyugdíjkorhatára pedig 2014-től emelkedni fog. A közigazgatásban jelentős leépítés lesz, és megszüntetik az ezer fő alatti önkormányzatok önállóságát. Szakértők szerint azonban a megszorítócsomag nem segít majd a gazdaság nehéz helyzetén, hiszen nem talál megoldást az adóelkerülés problémájára, illetve nem serkenti a növekedést.
A Reuters hírügynökség által idézett kormányzati források elmondták, a következő napokban nyilvánosságra kerülő legújabb hivatalos előrejelzés szerint a hazai össztermék (GDP) növekedése 0,7 százalék lesz az idén az eddig várt 1,1 százalék helyett. A jövő évi gazdaságnövekedési becslését 1,3 százalékról 1 százalékra, vagy még alacsonyabbra rontja a kormány. Számos elemző úgy véli, hogy jövőre az olasz gazdaság növekedése nem éri el a 0,5 százalékot sem, de vannak olyanok is, akik egyenesen gazdasági zsugorodást várnak a megszorító intézkedések hatásaként.

Görög referendum? Cáfolta a görög kormány helyettes szóvivője tegnap azt a lapértesülést, amely szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök népszavazást tartana Görögország euróövezeti tagságáról. A Kathimerini című lap szellőztette meg az esetleges népszavazás hírét. A lap szerint ez erősítené a kormány pozícióit az adósságválság rendezésében, akár az euróövezeten belül, akár kívül. Egyszersmind további felhatalmazást adna a kormánynak, hogy folytassa a nemzetközi hitelezők által megkövetelt takarékossági programját, ami miatt szinte már mindennaposak az utcai demonstrációk Görögországban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.