Luxusáfát szeretne Matolcsy

Levélben kereste meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az unió adóügyi biztosát, azt javasolva: az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának emelésére.

Jakubász Tamás
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető szerint bizonyos termékekre 35 százalékos áfát lehetne kivetni. Úgy véli: az elképzelés kedvező fogadtatásra találna az unióban, hiszen számos tagországnak komoly kihívást jelent a költségvetési hiány és az államadósság kordában tartása.

*

Matolcsy György szerint a célok eléréséhez – adott körülmények között – olyan adóemelésre is sort kell keríteni, amely végső soron hozzájárul a gazdaság motorjának beindításához, az egész unió versenyképességének fokozásához.
A tárcavezető a luxusáfa hatásairól szólva – a minisztérium tájékoztatása szerint – kifejtette: a mostaninál magasabb forgalmi adó közös szabályok mentén történő kivetése nem lenne káros az egységes európai piac eddigi vívmányara. Már csak azért sem, mert a tagállamok előtt ma is nyitva áll a lehetőség, hogy bizonyos termékek és szolgáltatások után a normáltól eltérő, alacsonyabb mértékű forgalmi adót szedjenek be. Matolcsy György levele kapcsán érdemes felidézni, hogy az elmúlt napokban Orbán Viktor miniszterelnök egy nyilatkozatában arról beszélt: sajnálatos, hogy egyes luxuscikkekre – az uniós szabályok miatt – nem vethetünk ki az általánosnál nagyobb forgalmi adót.
– Kis kört és inkább a gazdagokat érintené a luxusáfa, emiatt minden bizonnyal népszerű intézkedés lenne a bevezetése – mondta kérdésünkre Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő úgy véli: minden azon múlik, pontosan mely vagyontárgyakra vetnék ki az adót. Fennáll ugyanis annak veszélye, hogy a nagypénzűek olyan országokba mennének vásárolni, ahol nem alkalmazzák a magas áfát. A szakember rámutatott arra is, hogy a 35 százalékos kulcs kivetéséhez szükséges az uniós szabályok módosítása, s e folyamat akár hosszabb időt, éveket is igénybe vehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.