Magyar kutatók újabb eredményei

Hírösszefoglaló
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasznosak lehetnek a rákgyógyításban és a vírusok elleni küzdelemben is azok a kutatások, amelyeket Vértessy Beáta, az MTA Szegedi Biológiai Központ Enzimológiai Intézetének igazgatóhelyettese és kutatócsoportja végez – közölte honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Mint írják: a szakértők a DNS azon javítómechanizmusait vizsgálják, amelyek megvédik a sejtet az örökítőanyag károsodásának súlyos következményeitől. „Ez egy nagyon egyszerű kémiai reakció, amelynek során a DNS-ben citozinból uracil képződik” – idézi Vértessyt az Mta.hu, hozzátéve: míg az uracil nevű molekula az RNS-nek alapvető építőeleme, addig a DNS-ben nemkívánatos hatásokhoz, mutációkhoz vezethet.
Az Egyesült Államokban is bemutatott vizsgálatban a tudósok megfigyelték azt is, hogy az úgynevezett dUTP-áz enzimcsalád gátolja az uracil DNS-be való beépülését. Vértessy és csoportja pontosan ezt a tulajdonságot akarja felhasználni az aktívan szaporodó sejtek elpusztítására. Mint az igazgatóhelyettes elmondta: a felnőtt ember testében ilyenek a ráksejtek, a vírusok által megtámadott sejtek vagy az olyan kórokozók, amelyek például a tuberkulózis- vagy a maláriafertőzésért felelősek. A kutatók célja, hogy megismerjék a dUTP-áz enzimcsaládot, mert akkor képesek lesznek a működését gátolni és gyógyszerjelölt molekulákat azonosítani.

Őssejtpróba. Egy európai kutatókból álló csoport megkapta az engedélyt a Revascor elnevezésű, őssejteket felhasználó, szívroham után alkalmazható kezelés első klinikai próbáira. Az őssejtek egyszerű befecskendezése a szívrohamon átesett páciensek szívébe a szokásos kezelés mellett segíthet abban, hogy mérsékeljék a szerv károsodását, és megelőzzék a szívelégtelenséget – idézte kutatók közlését tegnap a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. Az új típusú kezeléskor egészséges emberektől származó őssejteket fecskendeznek be 12 órán belül a szívrohamon átesett páciensek szívébe abban a reményben, hogy ez segíti a véráramlás helyreállítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.