Magyarokat vádolnak adócsalással

2011. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy kárt okozó adócsalás és pénzmosás miatt emelt vádat a romániai nyomozó hatóság öt magyar állampolgár ellen. A bukaresti főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes főosztályának tegnapi tájékoztatása szerint a magyar–román határ mentén fekvő Bihar megyében bejegyzett kereskedelmi társaságaikat a vádlottak fedőcégként használták különböző pénzügyi-gazdasági bűncselekmények elkövetésére. A főosztály vádirata értelmében a 41 éves Klaris Attila és a 32 éves Badari Béla irányította csoport határon átnyúló illegális tevékenységekre szakosodott bűnbandaként működött. Klarisék utasítására a másik három vádlott – a 34 éves Dúzs Imre, a 28 éves Schreiber László és a 40 éves Fábok Ferenc – öt céget vásárolt fel szerb állampolgároktól. Ezeknek a társaságoknak a tulajdonosaiként és ügyvezetőiként olyan költségeket tüntettek fel a könyvelésben, amelyek mögött nem létezett valós kereskedelmi tevékenység, továbbá fiktív számlákat állítottak ki különböző uniós tagországokból származó áruk beszerzéséről, holott ezek az áruk sohasem érkeztek meg Romániába.
A román nyomozó hatóságok feltárták azt is, hogy a magyar állampolgárok meghitelezték a kereskedelmi társaságokat, majd – az illegális tevékenységből származó összegek nyomának eltüntetéséért – más cégek számlájára utalták át a pénzt. Az ügyészség szerint a vádlottak 600 ezer eurót, 300 ezer dollárt és 18 millió forintot próbáltak tisztára mosni. A román államnak okozott kár mértéke meghaladja az 1,3 millió eurót. Korábban Nagyváradon több magyar állampolgár ellen is bűnvádi eljárás indult; két vállalkozót csaknem 800 ezer euró értékű adócsalással gyanúsítanak amiatt, hogy a Romániába importált illatosítószerek és élelmiszerek után nem fizettek áfát és nyereségadót. Másik három magyar ellen több mint egymillió eurós adócsalás miatt folyik bűnvádi eljárás, miután a gyanúsítottak nem adóztak az országba importált, majd értékesített kőolajipari termékek után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.