Magyarország szubjektív

Legalább tízmillió, de inkább tizenötmillió eltérő véleményünk lehet arról, milyennek látjuk Magyarországot. Könyv alakban jelent meg augusztus közepén hazánk szubjektív atlasza, amelynek alkotói személyes történeteken keresztül rajzolják meg a mai Magyarország képét.

Rajcsányi Gellért
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven magyar alkotó és egy tervezőgrafikus 2010 novemberében kéthetes műhelymunkára vonult, ennek eredményeként született meg az atlasz, amelyet augusztus 14-én mutattak be Budapesten. A történet nem hazánkban indult: Annelys de Vet, egy fiatal holland grafikusnő, az eindhoveni designakadémia tanárának ötlete és szívügye a szubjektív atlaszok sorozata. Annelys de Vet a design és a grafika társadalmi felelősségvállalásának szószólója, a nemzeti identitás kulturális reprezentációjának kutatója. Szülőhazája, Hollandia szubjektív atlaszát 2005-ben jelentette meg, majd Palesztina lett a sorozat második része. Palesztin művészekkel, fotográfusokkal és designerekkel együttműködve arra törekedett, hogy bemutassa a sokat próbált vidék valódi arcát. Az alkotók gyönyörű tájakra, a hagyományos kultúrára, építészetre és gasztronómiára koncentráltak a háború és a nyomor helyett. A holland tervezőgrafikus ezután Szerbia művészeivel adta ki déli szomszédunk önreflektív szubjektív atlaszát, majd Magyarország lett a következő választottja: a Kitchen Budapest médiaműhely felkérésére Bujdosó Attila építésszel együtt szerkesztette össze a pályázaton nyertes alkotók munkáit. Önarcképeket, zászlókat, térképeket rajzoltak a művészek, kiszabadulva a szokásos frázisok bűvköréből.
Az online is elérhető atlaszt lapozgatva kiderül: sokszínűen, bár hullámzó színvonalon alkottak a résztvevők. A régi és a mai Magyarország formájával kapcsolatos lapos kreatívkodások között üdítő az a térkép, amely egy család több nemzedékének határokon belüli és túli költözkedéseit kapcsolja össze finom hálózattal: szöveg nélkül is kirajzolódik előttünk a huszadik századi magyar sors esszenciája. Van, aki a Google Earth háromdimenziós térképét használta fel, hogy szokatlan perspektívájú panorámaképeket szerkesszen Budapestről, de láthatunk itt fotósorozatot régi idők városainkon hagyott nyomairól is.
Nem marad ki a jellegzetesen magyar sufniépítészet sem, a Kádár korabeli piramistetős családi házak és azok alig-variánsai. Kutyasétáltatók, hajléktalanok és horgászok portréi, a külföldi kézbe került magyar termékek listája, a 2006-os tüntetéssorozat jelképei, a fröccs változatai egyaránt helyet kaptak az atlaszban. „Ez a könyv nem Magyarország történetét mondja el, hanem Magyarország történeteinek terjedelmes gyűjteményét mutatja be” – írja Annelys de Vet a kötet zárszavában, amelynek megjelenését a Holland Királyság nagykövetsége is támogatta.
(Magyarország szubjektív atlasza, szerkesztette: Bujdosó Attila. Kitchen Budapest, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.