Malina Hedvig ügye Strasbourgban

Neszméri Sándor
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malina Hedvig, az öt évvel ezelőtt, augusztus 25-én Nyitrán megtámadott és brutálisan megvert csallóközi magyar diáklány ügyével kapcsolatban a Strasbourgban székelő Európai Emberi Jogi Bíróságnak magyarázkodhat a szlovák kormány: szeptember 30-ig kell állásfoglalást kidolgoznia a sértett beadványával kapcsolatban, amelyet még 2007. november 22-én jutatott el a nemzetközi fórumhoz annak elismerését kérve, hogy sérültek az élethez és a hatékony jogorvoslathoz való jogai.
A szlovák rendőrség 2006-ban rövid két hét alatt azzal zárta le a megvert magyar diáklány ügyét, hogy az eset nem történt meg, majd 2007 májusában vádemelést kezdeményeztek ellene hamis tanúzás és a hatóság félrevezetése címén. A nyomozás során azonban súlyos hibákat követett el a rendőrség és a nyitrai ügyészség, ezért Malina Hedvig ügyét saját hatáskörébe vonta Szlovákia főügyésze, de az elmúlt négy év alatt semmi sem történt.
Roman Kvasnica, az egykori diáklány ügyvédje szerint strasbourgi beadványuk sikerrel járt, amiről az idén márciusban szerzett tudomást, akkor szólította fel az emberi jogi bíróság a szlovák kormányt állásfoglalás kidolgozására, illetve cselekvésre. Ez utóbbi alatt a peren kívüli megegyezés lehetősége értendő, amiről viszont a nemzetközi jog értelmében még azt sem árulhatják el a felek, folynak-e ilyen irányú tárgyalások. Strasbourg azonban nem helyettesítheti a szlovák igazságszolgáltatást, ezért is fogalmaz szkeptikusan Kvasnica, aki szerint „akármi lesz az eredmény, Hedvig támadóit és azokat, akik az egészet kitalálták, soha nem fogják megbüntetni. Ez a négy éve tartó főügyészségi vizsgálat egyetlen eredménye, és meggyőződésem, hogy ez volt a célja”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.