Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Már terhet jelent a közös pénz

Az eurózónában élők többsége már nem tekinti saját országa számára hasznos eszköznek a közös uniós valutát – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Kína feltételekhez köti a bajban lévő európai államoknak nyújtandó további segítséget.

Szabó Anna
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára előterjeszti a közös eurókötvény bevezetésére vonatkozó javaslatát az Európai Bizottság – jelentette ki tegnap José Manuel Barroso, a testület elnöke. A javaslatot élesen ellenzik a németek, mivel óriási veszteséget jelentene nekik. Bár Barroso optimistán nyilatkozott, tegnap Strasbourgban az álláspontok jottányit sem közeledtek egymáshoz a közös európai államkötvények bevezetésével kapcsolatban.
Tegnap már csak 26 százalékos felárral lehetett értékesíteni a tízéves görög államkötvényeket, ami az euróövezet történetében rekordnak számít. Mindeközben Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel folytatott telefonkonferenciáján leszögezte: Görögország jövője az euróövezeten belül van. Ugyanakkor a két nyugat-európai vezető azt is elmondta, hogy a hitelcsomag további részleteit csak akkor kaphatja meg Athén, ha életbe lépteti a megszorító intézkedéseket. Papandreu ígéretet tett a takarékossági program véghezvitelére.
A válság közepette egyre többen várják a segítséget Kínától. Ven Csia-pao (Wen Jiapao) kínai miniszterelnök most arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai országoknak először a saját portájukon kellene rendet tenniük, és nem Pekingre várni, hogy kisegítse őket a bajból. Úgy tűnik, a kínaiak már be is nyújtják a számlát, amiért portugál, görög, spanyol és olasz kötvényeket vásároltak, a kormányfő ugyanis azt kérte a Világgazdasági Fórum tegnapi ülésén, hogy Európa nyissa meg kapuit a távol-keleti óriás előtt. Közben az Egyesült Államok is bekapcsolódott az euróválsággal kapcsolatos helyzet rendezésébe. A helyzet súlyosságára utal, hogy holnap a lengyelországi Wroclawban az uniós pénzügyminiszterek ülésén először lesz jelen Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, aki kifejezetten a görög állam csőd közeli helyzete miatt látogat az eseményre.
– Görögországot hagyni kéne csődbe menni, mert ezt a méretű államadósságot már úgyis képtelen lesz visszafizetni – nyilatkozta tegnap a Bloomberg hírügynökségnek Mario Blejer, az argentin jegybank korábbi elnöke, aki közvetlenül az ottani államcsőd után vette át a pénzintézet vezetését. Blejer szerint bár a görögök bedőlése a fizetésképtelenségig sodorná Portugáliát és Írországot is, ennek ellenére a görögök európai megmentésének közgazdaságilag nincs értelme.
Bizonyára az euróválsággal kapcsolatos súlyos eseményeknek is betudható, hogy az európaiak többsége – 53 százaléka – a közös uniós valutát saját országa számára nem tekinti előnyösnek – derült ki egy Brüsszelben nyilvánosságra hozott, az MTI által idézett közvélemény-kutatásból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.