MÁV Informatika: még két gyanúsított

A MÁV Informatika újabb két vezetőjét vitték be munkahelyükről kihallgatásra a rendőrök, információink szerint bűnsegédlettel gyanúsítják őket. A cégnél feltárt, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és orgazdaság ügyében folytatott eljárásnak immár tizennégy gyanúsítottja van. Az előző vezetés idején a MÁV és leánycégei tucatszám írtak alá korrupciógyanús, előnytelen szerződéseket. A MÁV Cargónál és a MÁV Hídépítőnél is nyomoznak az összességében milliárdos károkozás miatt.

Bákonyi Ádám
2011. 09. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói pénteken a munkahelyükről vitték be kihallgatásra a MÁV Informatika egyik közép-, illetve felső vezetőjét – erősítették meg információnkat a BRFK sajtóosztályán. Úgy tudjuk, egyikük a cég tanácsadója, másikuk pedig a kabinetigazgató. A kihallgatás után egyiküket sem vették őrizetbe. Bár a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, információink szerint a két vezetőt bűnsegédlettel gyanúsítják, ami jelen esetben azt jelenti, hogy munkavégzés nélkül vettek fel fizetést. Az Informatikánál feltárt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és orgazdaság ügyében 2009 óta folytatott eljárásnak így immár tizennégy gyanúsítottja van, gyakorlatilag a cég egész korábbi vezetése.
*
Orgazdasággal és hűtlen kezeléssel gyanúsítják Berki Endrét, a társaság korábbi igazgatósági tagját, Németh Ákos igazgatósági elnököt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi elnökét, valamint Kovács László felügyelőbizottsági tagot. Berki Endre a BKV, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. igazgatóságának is tagja volt, Kovács László pedig a MÁV-on kívül a Volán-társaságokat is felügyelte. A nyomozók 2009-ben elsőként Hosszú Sándor volt vezérigazgatót hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Hosszú ezután még hónapokon át a cég első számú vezetője maradhatott, továbbra is havi 1,4 millió forint fizetést kapott, így távozásáig még több mint tízmilliót tett zsebre. Ezután szokatlanul kedvezményes feltételekkel vonulhatott korengedményes nyugdíjba: öregségi nyugdíjkorhatára eléréséig, azaz csaknem három évig előre, egy összegben kifizették nyugdíját a nyugdíjfolyósítónak, mintegy hatmillió forintot. A nyomozásban több mint ötvenmilliós vagyoni kárt állapítottak meg.
Az előző vezetés idején a MÁV és leánycégei tucatszám írtak alá korrupciógyanús, előnytelen szerződéseket, a MÁV Informatika mellett így a MÁV Cargónál és a MÁV Hídépítőnél is vizsgálódik a rendőrség. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével társtettesként vádolja a Fővárosi Főügyészség Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungária igazgatósági elnökét, az egykori MÁV Cargo első emberét, a MÁV korábbi szállítmányozási üzletágvezetőjét és L. Gusztáv volt szállítási igazgatót. O. Balázst, a korábbi jogi igazgatót bűnsegédként említi a vádirat. Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak a szerződésekkel érintett száz tehervagon értékesítéséhez, majd visszavásárlásához kapcsolódóan megkötött szerződésekkel vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan, sorozatosan megszegve, 2003 és 2006 között több mint egymilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a MÁV-nak. Hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség a MÁV Hídépítő hat volt munkatársát, a bíróság tavaly kettejüket előzetes letartóztatásba helyezte, két társuknak pedig házi őrizetet rendelt el. A rendőrség fiktív számlázással gyanúsítja őket és azzal, hogy több mint 200 millió forintos kárt okoztak a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.