Megelőzhették volna az erőműbalesetet

Élesen bírálta tegnap a japán kormány a március 11-i földrengést követő szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét, a Tepcót. A társaság ugyanis már három évvel ezelőtt tudott arról, hogy veszélyt jelentenek a reaktorokra a tíz métert meghaladó óriáshullámok, mégis elmulasztotta értesíteni erről az illetékes hatóságokat.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edano Jukio kormányszóvivő megerősítette a szerdán napvilágra került hírt, amely szerint a Tepco csak az idén március 7-én, három évvel a számítások elvégzése után s mindössze négy nappal a pusztító földrengés és szökőár előtt tájékoztatta a veszélyről a japán atombiztonsági ügynökséget – jelentette a távirati iroda. „Sajnálatra méltó, hogy a vállalat nem hozott óvintézkedéseket, holott lett volna rá elegendő ideje” – mondta Edano. Az ügynökség illetékese, Morijama Josinori szerint a Tepcónak haladéktalanul lépnie kellett volna, mihelyt felmérte a veszélyt. A hivatal azonnali intézkedések megtételére utasította a Tepcót, de a társaság ezt figyelmen kívül hagyta – tette hozzá. A Tepco szóvivője, Junicsi Macumoto azzal védte vállalatát, hogy vezetői „nagyon valószínűtlennek” tartották azt, hogy tízméteres óriáshullámokat előidéző földrengés rázza meg Fukusima prefektúrát, s ezért nem is tájékoztatták a számításokról a hatóságokat. A felmérés csupán feltevéseken és előzetes, munkaanyag-jellegű számításokon alapult – tette hozzá.
A fukusimai atomerőműből eddig tizenötezer terrabecquerel sugárzó cézium-137 szabadult ki a környezetbe; ez a mennyiség 168-szorosa a hirosimai atomtámadás idején mért értékeknek – jelentette egy japán lap a kormány hivatalos adataira hivatkozva. Az 1945. augusztusi hirosimai atomrobbantáskor 89 terabecquerel cézium-137 került a légkörbe. Hirosimában azonban 140 ezer ember halt meg a hőtől, a robbanás erejétől, illetve később a hónapokon át tartó sugárzás következtében. A fukusimai atombalesetnek nem voltak halálos áldozatai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.