Meghallgatják a koronatanút

Szeptember elsején folytatja a Fővárosi Bíróság az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György, Erzsébetváros volt MSZP-s polgármestere és Gál György korábbi SZDSZ-es bizottsági elnök, valamint huszonhárom társuk büntetőperét. Az eljárásban akár már pénteken fordulat várható, amikor a gyanúsítottból lett koronatanút, Nagy György vállalkozót hallgatják meg.

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strómanok, a Hunvald-ügyben eddig még meg nem hallgatott vádlottak meghallgatásával kezdődik újra az erzsébetvárosi ingatlanpanama-per. A Fővárosi Bíróság (FB) tájékoztatása szerint ma, a tizenharmadik tárgyalási napon várhatóan befejeződik mind a 25 vádlott meghallgatása. Hunvald György volt szocialista polgármester elsőrendű és Gál György, a VII. kerület egykori gazdasági bizottsági elnöke, másodrendű vádlott jelenleg is a legszigorúbb kényszerintézkedés alapján, előzetes letartóztatásban várja a fejleményeket. Ők és társaik a vádirat szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel több mint 600 millió forintnyi kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak.
Vincze Piroska bírónő júniusban, a nyári szünet előtti utolsó tárgyaláson ismertette, hogy szeptember 2-án, pénteken kezdődhet meg a tanúk meghallgatásának sora. Elsőként Nagy György vállalkozót, az ingatlanügyletek „értelmi szerzőjét” idézték be. Ő lehet az ügy koronatanúja, aki vesztegetőként a bűncselekmények főszereplője volt, a nyomozás során őt vették először őrizetbe. Tanúként tett vallomásainak köszönhetően azonban fény derült az ingatlanpanama menetére, így nem lett gyanúsított és természetesen vádlott sem. Az áprilisban kezdődött per elején a tárgyalás egy részében zárt ülést rendeltek el, ugyanis az ügyészség a vádirathoz államtitkot tartalmazó iratokat csatolt. Mint azt akkor Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezető ügyésze jelezte: ezek összefüggnek a vállalkozó gyanúsítotti kihallgatásával, amelynek jegyzőkönyvét titkosították.
Nagy György csaknem valamennyi épület értékesítésének főszereplője, és vélhetőleg nyomozási alkut köthetett. A vádlottak közül Gál György, Hunvald György, Kardos Péter, Erzsébetváros pénzügyi bizottsága volt SZDSZ-es elnöke, valamint Kormos Lajos értékbecslő is azt állította, hogy ők nem egyeztettek előre a koronatanúval. Bírósági vallomásaik több mint ellentmondásosak. Gál még a kilencvenes években – a Nagy György által nyújtott kölcsönből – megvásárolta, majd a UPC-nek eladta a helyi kábeltévét. Hunvald pedig – mint azt a nyomozás során titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott telefonbeszélgetések is tanúsítják – többször is „Big George”-ként emlegeti a vállalkozót.
A vádiratban összesen 17 ingatlan értékesítése szerepel. Gál ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért és kapott Nagytól, összesen 366 millió forintot. A vevőként feltüntetett társaságokba a vádirat szerint a valódi tulajdonosok a strómanjaikat helyezték el. Az ingatlanok vételáráról Gál György hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozva Hunvald támogatásával a képviselő-testület tagjainak többségét megtévesztette. Mindeközben a „vevők”, az önkormányzati vezetők tudtával, tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, majd offshore cégeiken keresztül, jelentős haszonnal továbbértékesítették az ingatlanokat. A külföldiek az önkormányzatnak is készek lettek volna a lényegesen magasabb vételárat megfizetni. Az ő képviseletükben, elsősorban ír és izraeli befektetők nevében járt el Erzsébetváros vezetőinél a FB-re másodikként, szeptember 9-re beidézett Polivodáné Dolinay Eszter. A bíróság még ebben a hónapban ugyancsak tanúvallomást kér az eladásokban részt vevő ügyvédtől, Bálint Tibortól, továbbá a polgármesteri hivatalban és az önkormányzat cégeinél érintett szereplőktől. A bíróság októberben hallgatja meg tanúként Hunvald korábbi alpolgármestereit, közöttük Gergely Józsefet, aki jelenleg is MSZP-s önkormányzati képviselő. Több volt koalíciós és egykori ellenzéki képviselőt is beidéznek. Ugyancsak ősszel beszélhet a bíróság előtt Golcsa József azokról az erzsébetvárosi titkokról, amelyeket még Hunvald sofőrjeként látott és hallott. Befolyásolhatja a tárgyalás további menetét Hoffmann László ügyvéd vallomása is. Ő egyik kezdeményezője volt annak a civil szervezetek által tett feljelentésnek, amelynek alapján 2006-ban megindulhatott a büntetőeljárás.
Az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy nyomozása több más bűncselekményre is fényt derített. A kerület balliberális vezetőinek rokonaival, barátaival és szeretőivel kötött fiktív munkaszerződések, az ugyanennek a körnek juttatott, majd kedvezményesen megvehető bérlakások, továbbá a közpénzből fizetett sok millió forintos telefonszámlák és az önkényesen levetetett kerékbilincsek szintén a vádirat részei. Utóbbiak miatt a vádlottak sorában szerepel Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, a polgármesteri székben Hunvald György elődje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.