Merre tovább az olajkorszak után?

Olvasónktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bertók T. László írását olvasva – az energiafüggőség új fejezetéről – talán nem különös, ha egy szakembert ilyen írás inspirál, hogy körülnézzen, mi kapható az energiapiacon az idézett kitűnő írásban foglaltakon kívül. Ez adta a gondolatot olvasói levelemhez.
A Nobel-díjas Oláh György professzor 2007-ben itthon magyar nyelven kiadott publikációjában nem kevés reményt adott jövőbeni gondjaink megoldására. Könyvének címe: Kőolaj és földgáz után a metanolgazdaság. A professzor 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémián, és a Műegyetemen tartott tudományos előadásokat. A két munkatársával közösen megírt könyvének tartalma – a vezetésével működő Dél-kaliforniai Egyetemhez tartozó szénhidrogén-kutató intézet tudományos eredménye – a metanolgazdaság.
Az olaj- és a földgázmezők a legoptimistább becslések szerint is ebben az évszázadban kimerülnek. Szénkészleteink még néhány száz évig kiszolgálják igényeinket. Közben a föld hatmilliárd embere tovább sokasodik. Az embernek tehát csökkentenie kell függőségét a szénhidrogénektől. Ezzel együtt rendezni kell az üvegházhatás nem kívánatos következményeit is (remélve, hogy a készletek fogyásával a folyamat lassulni fog). Közben földünkre folyamatosan érkezik az energia, a napból még legalább 4,5 milliárd évig kapjuk, tehát energiánk lesz, csak meg kell találnunk a módját, hogyan tudjuk felhasználni.
A kutatócsoport a metanolgazdaságban találta meg a megoldás kulcsát. A szénhidrogén-függőség akkor csökkenhet, ha a közlekedésnél kiváltható az eddig használt üzemanyag. Az energiahordozók szállításainál is (tankerek, cseppfolyós gáz) a metanolgazdaság a mainál előnyösebb megoldásokat kínál.
A metanol, más néven metilalkohol vagy faszesz színtelen, vízben könnyen oldódó folyadék, alkoholra jellemző illata van, mivel csak egyetlen szénatomot tartalmaz, a legegyszerűbb alkohol. Ma a metanolt elsősorban a kémiai ipar ismeri alapanyagként. A mai energiahordozók jó részét a közlekedés és a szállítás használja, a többivel főleg fűtünk és villamos energiát termelünk. A dízelolaj és a benzin ma biztonságosan kezelhető, a kiszolgáló infrastruktúra kiépített, tehát előnyös, ha az új anyag folyékony halmazállapotú (például nem hidrogén) és nem kell hozzá akkumulátor. A metanol csővezetéken szállítható, benzinnel keverhető, mivel oxigéntartalmú vegyület, a károsanyag-kibocsátása kicsi. Léteznek már tisztán metanollal üzemelő gépjárművek. A jelenleg használt gépjármű-konstrukciók is kis átalakítással alkalmassá tehetők erre az üzemanyagra, de az üzemanyagkutak átépítése sem igényel nagy költségeket. Az egyre növekvő földgázárak mellett a földgázból előállított metanol olcsóbban szállítható, mint a cseppfolyósított földgáz.
A metanol a benzinnél kevésbé tűzveszélyes, természetesen élő szervezetre ugyanolyan mérgező, mint az olaj, benzin vagy a gáz.
Ma a metanolt szénből, biomasszából, faipari melléktermékből, mezőgazdasági és városi hulladékból lehet gyártani. A metanolgazdaság „forradalmi” gondolata, hogy metanolt a levegőben lévő szén-dioxidból is elő lehet állítani. Ez az a remény, amit ma utódainknak átadhatunk, megnyugtatva őket, hogy a földön az ő életükben nem lehet energiaválság. A gyártáshoz szükséges szén-dioxid tehát nyerhető a levegőből, a szükséges hidrogén például a tengervízből előállítható. A folyamathoz szükséges villamos energiát atomerőműből vagy valamilyen alternatív energiaforrásból lehet biztosítani. Amikor az így gyártott metanolt használatban elégetjük, az ebből keletkezett szén-dioxid égéstermék újra visszakerül a levegőbe, vagyis a metanolgyártási folyamatba. Ennek a folyamatnak adta a kutatócsoport a metanolgazdaság nevet. Ebben a technológiai rendszerben tulajdonképpen az ember lemásolja a természetben meglévő fotoszintézist, amikor a növények klorofill segítségével a levegő szén-dioxidját napenergia és víz segítségével visszaforgatják a természetbe. A megjelölt eljárás nagyszerűsége, hogy a felvázoltak a ma ismert technológiákkal megvalósíthatók, és együttes megoldást adnak az elkövetkező olaj- és földgázhiányra, valamint a nem kívánatos szén-dioxid-feldúsulásra.
Civilizált társadalom energia nélkül elképzelhetetlen. A professzor publikációiban közölte, hogy Kínában tartott előadásai után a könyvét kínai nyelvre lefordították, és a kínai kormány száz metanolüzem felállítását határozta el saját szénbázisukra egyenként kétmillió t/év termelési kapacitással. Izlandon is üzembe helyeztek egy metanolgyártó üzemet 2008-ban. Mi is legalább annyit tegyünk meg, hogy nézzünk utána az interneten az itt leírtakat kiegészítő hasonló közléseknek.

Huszár László
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.