Mészöly emlékei

MN
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki, akkor Mészöly Kálmán minden életszakaszában erősen kötődött a Népstadionhoz. Tizenkét éves volt, amikor megnyílt, így az 1950-es évtizedben kölyök futballistaként és szurkolóként, a 60-asban világklasszis játékosként, a 70-esben edzőként, a 80-asban és a 90-esben szövetségi kapitányként vált részesévé a magyar futballszentély történetének. Emlékeivel a komplett Sport7főt megtölthetnénk. Hogy mást ne mondjunk, első meccsét, alig tizennégy évesen éppen akkor játszotta a Népstadionban, amikor 1955-ben a 100. magyar–osztrákon a 104 ezres nézőcsúcs született, és az élő legenda Schlosser Imre végezte el a kezdőrúgást. Természetesen Mészöly is innen kezdte a múltidézést:
– Mi az úttörő-válogatottban játszottunk, de soha nem felejtem el, ahogyan a nagy meccs előtt Slózi bácsi jön ki a karikalábaival, a hóna alatt hozza a labdát, amivel aztán Cziborék hatot rúgtak az osztrákoknak. Én már attól elámultam, amikor először beléphettem az öltözőbe, és megláttam azokat a hatalmas szekrényeket, meg a medencét. Ez a kezdet számomra a későbbiekre is megadta az alaphangot.
– Első felnőtt válogatott meccse is mérföldkő volt: ekkor, 1961-ben, az Uruguay elleni 1-1-gyel búcsúzott a 100-szoros válogatott Bozsik József.
– Méghozzá hogyan, micsoda góllal! Nagyon szerettük és tiszteltük Cucu bácsit, ő és Grosics Gyula rengeteget istápolt minket. Aztán a következő tíz évben minden jelentős hazai válogatott selejtezőt itt vívtunk, és az ellenfelek nem nagyon szerettek hozzánk jönni. Mint ahogyan manapság a Nou Campban, a Bernabeuban, a Wembley-ben sem túl jó vendégeskedni, úgy a Népstadionban sem volt az. Ha visszagondolok ezekre a mérkőzésekre, még mindig libabőrös leszek tőlük. Emlékszem például, egyszer csak hatvanezren ültek a lelátón, és Albert Flóri a bemelegítés alatt odaszólt nekem: mi van, szerinted valamiért megharagudtak ránk?
– Bejárta a földkerekség szinte minden emblematikus pályáját; a Népstadionnak valóban különleges, sajátos hangulata volt, vagy csak mi, szurkolók éreztük így?
– Dehogyis, mi is pontosan így éreztük. Imádtunk itt futballozni, a közönség is imádott minket, és mi is imádtuk a közönséget. A stadionban minden volt, csak igazi nagy balhé nem. Pedig félidőben a szurkolótáborok átvonultak az ellenfél kapuja mögé, tehát helyet cseréltek, egymással szemben haladtak el, de ha valaki csak köpött egyet a másik felé, az akkoriban már súlyos atrocitásnak számított. Játszhattam Rióban, a Maracanában is, ahová kétszer annyian fértek be, de számomra a Népstadionnal az sem vetekedett.
– Megadatott önnek, hogy szövetségi kapitányként 1981-ben négy hazai vb-selejtezőn is dirigálja a végül csoportgyőztes csapatot. Ha e találkozókat veti össze játékoskora élményeivel, mire jut?
– Arra, hogy a Népstadionból a norvégok elleni 4-1-es győzelem a legkedvesebb emlékem. Illetve már az, ahogyan kezdtük a sorozatot, mert az első hazai mérkőzésünkön a kiváló román csapatot győztük le 1-0-ra. Az őszi, bukaresti 0-0 után aztán itthon
3-0-ra vertük Svájcot, és jöttek a norvégok. Tudtuk, ha nyerünk, elsők vagyunk. De a szünetben döntetlenre álltunk, és most már bevallom, borzasztóan be voltunk tojva. Vezettünk 1-0-ra, amikor Lund szabadrúgásból kiegyenlített. Pedig irtózott a repüléstől, ezért autóval jött Budapestre, mondtuk is, biztos holtfáradt lehet. Erre akkora gólt vágott be a kapunkba, hogy az hihetetlen. Még szerencse, hogy a csodálatos szurkolóink olyan fergeteges atmoszférát teremtettek, hogy végül 4-1-re nyertünk.
– Meddig tudna mesélni a Népstadionról?
– Bármeddig. Ezért várom annyira a vasárnapi Vasas–Fradit, a Népstadion utolsó klubmérkőzését is. Bár előre tudom, hogy biztosan meg fogom könnyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.