Minden kincs, ami odabent fénylik

Ma és holnap mutatkozik be a nagyközönség előtt a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, amelyben a gyűjtő most először mutatja be páratlan kollekciója több mint ezer válogatott tárgyát. Az Andrássy úti villaépületben számos, a világon egyedülálló, ritka kincs várja a látogatókat.

P. Szabó Ernő
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Claude Jacques történészprofesszor, a világ első számú Kambodzsa-szakértője vállalkozott rá, hogy megnyissa a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumot a teljesen megújult Andrássy úti volt Rauch-villában, ahol a több tízezer darabos Zelnik-gyűjtemény ezer tárgya kapott helyet. Negyven év gyűjtőmunkájának köszönhetően mintegy kétezer darabos arany- és ezüstkincs látható itt tizenegy országból. A tárlat négy fő egysége közül az egyik a világ legnagyobbnak számító tyám arany- és ezüstkincsekből álló együttese, amely a Kr. u. III–XVI. század között fennálló birodalom ötvösművészetét reprezentálja 500-600 tárggyal. A másik fő egység a maszkgyűjtemény, amelynek 27 darabjából 24 az arany és három az ezüst, a harmadik a délkelet-ázsiai magasfennsík eltűnt királyságainak aranyszobrait, rituális tárgyait foglalja magába, a negyedik pedig a khmer birodalom aranytárgyait.
A múzeum közkinccsé teszi a legértékesebb tárgyak egy részét, miközben a gyűjtemény más részei a tervek szerint több nagy időszaki kiállításon jelennek meg a közönség előtt a világ különböző részein, illetve egy húszkötetes könyvsorozatban publikálják őket az intézmény munkatársai. A múzeum kifejezés egyelőre nem pontos, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól még nem érkezett meg a szükséges akkreditáció, és ezt a sajtó a napokban szóvá is tette. – Nem ismerek nemzetközileg elismert muzeológust, kiállításszervezőt, esztétát, akit György Péternek hívnak – utal vissza Zelnik István a legkritikusabb cikk írójának kemény bírálatára –, úgy gondolom, a múzeum, a könyvsorozat lehetővé teszi a gyűjtemény minden egyes darabjának a tudományos vizsgálatát, az esetleges kételyek megfogalmazását. Ami pedig az akkreditációt illeti, az építkezés elhúzódása miatt nem tudtuk időben benyújtani a hiányzó iratokat, de az akkreditáció néhány nap múlva valószínűleg megérkezik – teszi hozzá kérdésünkre.
A villa hátsó részéhez illesztett, a liftnek és a lépcsőháznak helyet adó új szárny egyébként kiváló példája lehet a mai múzeumi célú épületbővítéseknek, mögötte pedig a trópusi kert adekvát környezetet teremt a műtárgyak bemutatásához. A több ezer évet átívelő remekműveket két szinten kilenc teremben mutatja be a kiállítás, amelynek minden részében megtalálhatók a buddhizmushoz kapcsolódó ábrázolások. Az „ezer Buddha” fala mellett helyet kapnak itt a sztúpa alakú ereklyetartók, fogadalmi táblák, szertartási edények is, a hinduizmus Siva-ábrázolásai pedig népcsoportonként és királyságonként eltérő módon tárulnak elénk. A termékenység fogalmát körüljáró Siva-kultusz szobájából a kincsek termébe léphetnek az érdeklődők: itt látható a gyűjtemény 10-12 legértékesebb műtárgya.
A kiállítás reprezentatívan mutatja be a tyám, a khmer és a jávai udvari kultúra, valamint a szárazföld és a szigetvilág törzsi kultúráinak magas színvonalú ötvösművészetét nagyrészt aranytárgyakon keresztül. Soha nem látott ritkaságok szerepelnek a törzsi kultúrák tárgyai között is. Ilyenek a vélhetőleg a halotti és őskultuszhoz kapcsolódó, ember alakú rituális tárgyak és maszkok, a bronzkori Dong-son aranydob vagy a tanimbari melldíszsorozat. A kiállítási séta után a kertben több ezer éves óriási tengeri kagylóhéjakból készült székek kínálnak pihenőt, de újabb vonzó célpont a Sövény Aladár Teaház és a wunderkammer, ahol megannyi indokínai kincs között autentikus ázsiai teákat, kávékat és falatkákat kóstolhatunk. Úgy tűnik, a gyűjtőnek minden részletre kiterjedt a figyelme: egyszerre nagyon személyesnek és közérdeklődésre méltónak tűnik az új múzeum.

Tárlatvezetés. A Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban ma és holnap a múzeumalapító délelőtt 10, délután 15 és 18 órakor tárlatvezetést tart, amelyre a www.zelnik-collection.com honlapon lehet jelentkezni. A tárlat szeptember 22-től válik folyamatosan, a hét minden napján látogathatóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.