Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mindenki számára BL-favorit az ETO

Ballai Attila
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárultak a hét végi selejtezők, teljessé vált a női kézilabda Bajnokok Ligája tizenhatos mezőnye, amelyben három dán, illetve két-két norvég és német klub mellett az idén csak egy magyarnak jut hely. A DVSC ugyanis a német Buxtehude mögött másodikként végzett a maga kvalifikációs csoportjában, így a KEK-ben folytathatja a legjobb huszonnégy között. A Győri Audi ETO KC viszont nem egyszerű indulóként, hanem a serleg – az idén talán már első számú – várományosaként vág neki az október elején rajtoló főtáblának. Vasárnap eldőlt, hogy az osztrák – bár összetételét tekintve már sokkal inkább brazil – Hypo és a francia Metz mellett a dán Randers lesz a negyedik tagja a C jelű kvartettnek; a skandinávok a kétszeres olimpiai bajnok Katrine Freulund és a rutinos beállós, Mette Melgaard mellett ugyan két-két brazil és német, valamint egy spanyol légióst is felvonultatnak (közülük Nina Wörz a legnevesebb), de mindez valószínűleg még a nyolc közé kerüléshez is kevés lesz.
Az éppen a Randers otthonában kezdő ETO-nak egészen mások a céljai. A győri a nemzetközi elit egyetlen alakulata, amely 2007 tavasza óta mindig behatolt a BL-elődöntőbe, ezzel ellentétes előjelű rekordként 1999 óta vívott hat kontinentális kupafináléjának egyikét sem nyerte meg. Most itt az alkalom a hatról a hétre és a nulláról az egyre jutni. A nyáron Heidi Lökével, Jovanka Radicseviccsel és Andrea Lekiccsel megerősített keret a hazai bajnokság eddigi négy fordulójában tarolt: hét góllal győzött Veszprémben, tízzel Siófokon, elképesztő különbséggel, 28-cal Székesfehérváron, emellett 37-20-as veréssel küldte haza a KEK-védő Ferencvárost.
Mindezek ismeretében érthető, ha az európai szövetség honlapjának esélylatolgatásában Konkoly Csaba vezetőedző kijelentette: „Olyan jól akarunk játszani, mint a tavalyi csoportkörben, és a célunk is világos: minimum elérni a döntőt. Ami a csoportot illeti, a brazilokkal megtűzdelt Hypo kemény ellenfél, a Metz is kiváló kézilabdát játszik, de mindegyik mérkőzésünket meg szeretnénk nyerni. A címvédő Larviknak jogosak a döntős reményei, a Ramnicu Valcea minden évben favorit, olyan szintet képvisel, mint a tavalyi ezüstérmes spanyol Itxako.”
Az ETO-t nemcsak Konkoly méltatja, hanem minden megszólaló. Németh András, a Hypo mestere úgy fogalmaz, a Győr egyértelműen a Bajnokok Ligája legerősebb csapata, a Buducsnoszt Podgoricát dirigáló Dragan Adzsics ugyanezt mondja, és hozzáteszi: az ETO számára csak a végső siker lehet a mérce, bármi más csalódás. Radu Voina, az Oltchim Valcea trénere sajátjai mellett szintén Görbiczéknek és a Larviknak szavaz bizalmat, és a címvédő norvégok régi-új edzője, Ole Gustav Gjekstad sem szolgál semmi meglepetéssel: „A Valcea, a Győr és a Viborg pályázhat leginkább az elődöntőre, no meg persze, bízom benne, mi is. Ebből következően a győztes is e négy együttes közül kerülhet ki.”
Remélhetőleg mindenkinek igaza lesz – de leginkább Németh Andrásnak és Dragan Adzsicsnak.

BL-főtábla. A csoport: Mydtjylland (dán), Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Thüringer HC (német), Byasen (norvég). B csoport: Larvik (norvég), Krim Ljubljana (szlovén), Podravka Koprivnica (horvát), Viborg (dán). C csoport: Győri Audi ETO, Hypo NÖ (osztrák), Metz (francia), Randers (dán). D csoport: Oltchim Valcea (román), Itxako Navarra (spanyol), Dinamo Volgograd (orosz), Buxtehude (német).
A Győri Audi ETO programja. 1. forduló (október 1. vagy 2.): Randers–Győr; 2. forduló (október 9.): Győr–Metz; 3. forduló (október 30.): Metz–Győr; 4. forduló (november 5.): Győr–Randers; 5. forduló (november 9.): Hypo–Győr; 6. forduló (november 13.): Győr–Hypo.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.