Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Műhold közeledik a Földhöz

Hat és fél tonnás, használaton kívül helyezett NASA-műhold zuhan le a Földre a hét második felében, miután az egyre alacsonyabb pályán köröző objektumot berántja bolygónk gravitációja. A becsapódás helye egyelőre ismeretlen, a pontos területet csak a légkörbe való belépéssel járó felizzás előtt két órával tudják majd megállapítani.

Munkatársunktól
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsz éve a Föld körüli pályán keringő, hat tonnát nyomó, használaton kívül helyezett UARS műhold a hét második felében zuhan le bolygónkra – írta a Space.com. Az UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) jelű mesterséges hold feladata elsősorban az atmoszférában található gázok koncentrációjának vizsgálata volt, egészen 2005-ös hatástalanításáig. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakembereinek számítása szerint a busz nagyságú objektum feltehetőleg pénteken éjszaka lép be a légkörbe, ott darabokra hullik a forróság hatására, majd várhatóan szombaton zuhan le, egyelőre ismeretlen helyszínen.
A szakértők becslései szerint 1:3200-hoz az esélye annak, hogy a műhold zuhanó darabjai embert találjanak el. A NASA mérnökei csak annyit jelentettek be, hogy a sarkvidékek kivételével bárhol elképzelhető a becsapódási terület, azonban bolygónk felszínének több mint hetven százalékát óceán borítja, ezért feltehetőleg senkit nem veszélyeztetnek az izzó roncsdarabok. A töredékek várhatóan egy csaknem nyolcszáz kilométer hosszú szakaszon oszlanak el, de a becsapódás pontos területét csak a légköri felizzás előtt két órával tudják majd megállapítani.
A UARS műholdat még a Discovery űrrepülőgép bocsátotta fel 1991-ben, s egészen múlt csütörtökig körülbelül kétszázötven kilométeres magasságban keringett. Azóta az objektum fokozatosan lassult és süllyedt, tudósok szerint a Nap intenzív sugárzásának hatására, ami miatt bolygónk felső légköre kiterjedt, ezért erősebb fékezőhatást fejt ki az alacsonyan keringő műholdakra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.