Munkacsoport a GMO ellen

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkacsoportot hozott létre a kormány a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal kapcsolatos feladatok összehangolására. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként működő GMO-munkacsoport vezetője a vidékfejlesztési miniszter által kijelölt állami vezető, a munkacsoport pedig a közigazgatási-, a belügy-, a külügy-, a nemzeti erőforrás, a nemzeti fejlesztési illetve a nemzetgazdasági miniszter által delegált tagokból áll.
A munkacsoport tevékenységének célja a hivatalos szöveg szerint az alkotmánynak „a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságra utaló rendelkezése végrehajtásával összefüggő, valamint a jogsértés esetén megállapítható, a büntetőjogi felelősséget is tartalmazó szankciórendszerhez, továbbá speciális kártérítési alakzatkialakításához szükséges jogszabály módosításokkal kapcsolatos megfelelő tárcaközi koordináció elősegítése.” A munkacsoport tagjai a határozat szerint díjazásban nem részesülnek.
A testület létrehozására többek között azért van szükség, mert az utóbbi időben több ezer hektáron kellett kitárcsázni a vetést a génmódosított vetőmagok beszivárgása miatt. Génmódosított kukoricát semmisítettek meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a fertőzött terület felmérés alatt áll, de az már biztos, hogy a szennyezés Nyírbátor környékén hat, Újfehértón négy, míg Fehérgyarmaton két gazdálkodót érint.
Közel ötszáz hektár génmódosított kukoricát semmisítettek meg Hajdú-Bihar megyében, Baranyában pedig csaknem százhatvan hektárnyi ilyen veteményre bukkantak, de ennél jóval nagyobb területen lehet ilyen növény, mivel a két legnagyobb vetőmaggyártó is érintett az ügyben. A gazdák kitárcsázták a kukoricát, de nem értik, miért csak most hozták nyilvánosságra azt, hogy tiltott vetőmagot használtak fel.
A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közleménye szerint Magyarországon mintegy 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni, és további 2500 hektáron is kitárcsázzák a vetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.