Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nagyon közel Görögország csődje?

Több pénzzel kellene feltölteni az európai mentőalapot ahhoz, hogy elég tartalék legyen Görögország, illetve – a válság terjedése esetén – Spanyol- és Olaszország megsegítésére, ám erre az euróövezet vezetői egyre kevésbé hajlandók. Az uniós pénzügyminiszterek tegnapi tanácskozásán Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter egységes fellépésre szólított fel, hogy elkerülhetők legyenek a „katasztrofális kockázatok”.

Szabó Anna
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült dűlőre jutni az euróövezet bajba jutott államainak megsegítésére szolgáló alap, az Európai Stabilitási Pénzügyi Eszköz (EFSF) feltöltésével kapcsolatban az uniós pénzügyminiszterek tegnapi találkozóján a lengyelországi Wroclawban. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy már Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is részt vett a tanácskozáson, ahol a kormányok és az európai jegybank együttműködését kérte a jelenlévőktől annak érdekében, hogy a jelenleg 440 milliárd eurós kerettel rendelkező alap forrásait növeljék. Geithner szerint az emelésre azért van szükség, hogy elég tartaléka legyen az eurózónának Olasz- és Spanyolország esetlegesen felmerülő problémáinak kezelésére és a válság leküzdésére. A Reuters beszámolója szerint a javaslatot már most elutasította Németország, Ausztria és több más tagállam, Finnország pedig csak fedezet ellenében hajlandó megszavazni a mentőcsomag kibővítését. Végül annyiban sikerült megállapodni, hogy októberben döntenek a 110 milliárd eurós görög mentőcsomag következő részletének odaítéléséről, amennyiben a görögök teljesítik a korábban vállalt pénzügyi programjukat, amely adóemelésből és privatizációból kívánja növelni a bevételeket.
A találkozó pozitívuma, hogy az euróövezet dollárhoz juttatásában a későbbiekben együttműködik az Európai Központi Bank (EKB), a brit jegybank, az amerikai jegybank feladatát ellátó Fed, valamint a japán és a svájci központi bank is.
A wroclawi találkozóval párhuzamosan újabb vészjósló előrejelzések láttak napvilágot az euróövezet jövőjét illetően. Londoni pénzügyi elemzők szerint a lassú fejlődés miatt már most „nagyon magas” a kockázata a valutaunió szétesésének. Az Economist Intelligence Unit gazdaságelemző csoportja a szétesés valószínűségét már 40 százalékra teszi. Kockázati forgatókönyveikben a fordulópontot az olasz válság mélyülése jelentheti, de lehetségesnek tartják az eladósodott déli tagállamok leválását, vagy Németország kiválását a valutaközösségből, amely egyben az euró végét is jelentené. A Reutersnek nyilatkozó elemzők többsége szerint Görögország egy éven belül csődbe jut. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva újabb válsághullám visszatértét jósolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.