Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Independent
Senki sem kétli, hogy Kadhafi vesztett. A kérdés inkább az: ki nyert? – kezdi véleménycikkét a brit független napilapban Patrick Cockburn. A szerző szerint a Tripoliba vonuló rendszerellenes fegyvereseket mindössze a közös ellenség kovácsolta egybe, semmi más. Kérdéses az is, mekkora legitimitása és tekintélye van a Bengáziban alakult Átmeneti Nemzeti Tanácsnak, amelyet annyi külföldi állam elismert. A líbiai lázadók számára figyelmeztető példa lehet Afganisztán, ahol a tálibellenes erők külföldi katonai segítséggel arattak diadalt, majd arrogáns, ellenfeleivel leszámolni akaró rezsimet állítottak fel.

Franffurter Allgemeine
Több német újság, közöttük a konzervatív napilap is a német diplomácia és külpolitika kudarcáról írt azáltal, hogy Berlin nem volt hajlandó segíteni szövetségeseinek a líbiai hadműveletekben. Németország, amely mindig is a közös európai védelem támogatója volt, nem volt szolidáris a hasonlóan gondolkodó országokkal, ehelyett hamis indokokkal, és főleg belpolitikai megfontolásból meghátrált. Ez hosszú távon kárt okoz Berlin biztonságpolitikai hitelességének – fejti ki véleményét a frankfurti lap.

Der Tagesspiegel
Tripoli eleste komoly figyelmeztetés Bassár el-Aszad szíriai vezetőnek és más, még hatalmon lévő önkényuralkodóknak: „a ti hatalmatok is megdőlhet” – véli a német liberális lap.

El Pais
A forradalmi hullám, amely megrengette az arab világot, új lendületet kapott a líbiai felkelők sikerével – véli a baloldali spanyol napilap. „Már látható, hogy az Aszad-rezsimre hasonló sors vár, mint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető diktatúrájára” – olvasható.

Global Times
A Nyugat felelőssége, hogy helyreálljon a közrend Líbiában – írja az állami kézben lévő pekingi újság. „A Kadhafi-rendszer megdöntése nagy látványosság a sajtónak, de az újjáépítésről folytatott vita nem lesz az” – olvasható.

CNN
Egyre erősödik azok hangja, akik újra rács mögött szeretnék látni a Lockerbie-merénylet elkövetőjét, a líbiai Abdelbaszet al-Megrahit. A férfit 2009 augusztusában engedték szabadon skóciai börtönéből, tekintettel súlyos betegségére, amelyben az akkori orvosi vélemények szerint három hónap alatt meg kellett volna halnia. Al-Megrahi azonban ma is él, legutóbb egy hónapja vonta magára a figyelmet, amikor Kadhafi támogatói között látták Líbiában. Amerikai szenátorok kijelentették: az új líbiai vezetésnek ki kell adnia Al-Megrahit az Egyesült Államoknak, hogy ott állítsák bíróság elé, és a brit miniszterelnök, David Cameron is szívesebben látná börtönben a Pan Am légitársaság 259 utasának halálát okozó elkövetőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.