Négyszázötven mérföld az Arktiszon

Csónakkal tér vissza az északi mágneses sarkhoz Jock Wishard. Az angol kutató 1996-ban még a jég hátán tette meg ugyanezt az utat, mára azonban a globális felmelegedés miatt a tengeren is megnyílt az út az Ellef Ringnes-szigethez.

Nagy Áron
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan célhoz, vagyis az északi félteke mágneses pólusához érhet csónakjával egy brit kutató, Jock Wishard és öt társa. A sarkkutatás történelmében páratlan vállalkozásról korábban a CNN számolt be, s az amerikai hírcsatorna munkatársainak műholdas telefonon sikerült utolérniük az expedíció vezetőjét. A csoport akkor a Devon-szigetnél járt, a kanadai fagyos vizeken megtett négyszázötven mérföldes útjuk elején. Wishard elmondta: a hárompárevezős, erre az útra épített csónakkal naponta tizenkét-tizennyolc órát töltenek tengeren, s félidőben váltják egymást. A fizikai terhelés miatt naponta ötezer kalóriát kell bevinniük a szervezetükbe, amit a magukkal vitt, több mint három mázsa szárított ételből fedeznek. A kutató szerint a kompánia tagjai nem adnának igazat neki, de a zacskózott készítmények egészen ízletesek, különösen a chili con carne.
Az út persze nem könnyű nyári kirándulás: napközben a jégzajlással, erős széllel és hullámokkal kell megküzdeniük, az éjszakákat pedig az éles sziklák borította parton töltik sátraikban. Ahogy az evezés, úgy a táborban eltöltött órák sem veszélytelenek. Nemegyszer ébredtek például arra az expedíció tagjai, hogy jegesmedvék motoznak pihenőhelyük környékén.
Wishardnak egyébként nem ez az első útja az északi mágneses sarkhoz. A BBC részletesen tájékoztat vállalkozásáról, s a beszámolókban emlékeztetnek arra is, hogy 1996-ban a kutató egyszer járt már az Ellef Ringnes-szigeten. Azóta sokat változott a környék: akkoriban még lábon juthatott el a világ ezen kopár részére az utazó, a pólusok jegének gyors pusztulása miatt azonban az idén már evezve térhet vissza. Nem véletlen tehát, hogy az út egyik fontos feladata adatokat gyűjteni a globális felmelegedés folyamatáról és hatásairól.
Legutóbb augusztus 22-én adták közre az interneten az expedíció útinaplójának egy részletét, akkor a csapat már ötven mérföldre megközelítette célállomását. Ha megérkeztek, különböző – egyebek mellett légköri és tengeri – méréseket végeznek, aztán hazaindulnak, mielőtt befagyna a tenger.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.