Nem segít a kamat a GDP-n

Bár a gazdasági növekedés érdekében nagy szükség volna  kamatcsökkentésre, és egyes elemzők is lehetségesnek tartották ezt a lépést rövid időn belül, a jegybank döntéshozói másképp látták a helyzetet tegnap. Maradt Magyarországon a hatszázalékos alapkamat, ami a jelek szerint jó ideig nem is változik.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlan szinten, hat százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa tegnap. – Egy javaslat volt és egyhangú döntés született – jelentette ki Simor András, az MNB elnöke sajtótájékoztatóján. Mint mondta, továbbra is azzal számolnak, hogy 2012 végére érheti el a célt az infláció Magyarországon, s ennek érdekében huzamosabb ideig a jelenlegi kamatszint fenntartására lesz szükség. Szerinte az elmúlt hónapok inflációs adatai nem okoztak meglepetést, s a költségsokkok miatt idén öszszességében meghaladhatja a három százalékot az árdrágulás mértéke.
– A reálgazdaság mutatói a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak – jegyezte meg a jegybank vezetője. Simor András arra is kitért, hogy globális szinten a gazdaság lassulóban van, s ez Magyarországon is érezteti a hatását. Ennek ellenére a növekedés fő motorja – tette hozzá – továbbra is az export marad, a fogyasztás élénkülését akadályozza a svájci frank erősödése. Simor szerint csak az államháztartás részletes adatainak a közzététele után lehet azt megítélni, hogy a külső környezet romlása mekkora kiigazítást tesz szükségessé idén. A jegybank elnöke biztatónak tartja azt, hogy múlt héten a miniszterelnök határozottan kiállt a három százalék alatti hiánycél mellett.
Szakmai vélemények szerint az elmúlt három hónap vártnál alacsonyabb inflációja és az állampapírok iránti élénk kereslet lehetővé tette volna tegnap a kamat csökkentését. Hazai és külföldi elemzők is azzal számoltak az elmúlt napokban, hogy fél éven belül 50 bázisponttal csökken a magyar alapkamat. A ráta mérséklése ráadásul a GDP-növekedésben is segíthetne, hozzájárulhatna ahhoz, hogy a gazdasági növekedés ne kizárólag az exporton múljon. – A magyar GDP növekedését akár 0,5–1 százalékkal is megtámogathatta volna egy kamatcsökkentés – hangsúlyozta lapunknak Giday András közgazdász. Szerinte ősszel beindulhat egy kamatvágási hullám a régióban, ahol már most is jóval alacsonyabb kamatok vannak érvényben, s ebbe a folyamatba előbb-utóbb be szokott kapcsolódni az MNB is. – Egymás után dőlnek meg az MNB érvei a magas kamat mellett, mostanra a korábbi előrejelzésekkel ellentétben az infláció megközelítette a három százalékos célt – mutatott rá lapunknak Boros Imre közgazdász. A szakember megjegyezte, hogy jelentős pozitív lelki hatása lett volna a kamatvágásnak, a monetáris lazítással szerinte az MNB azt üzente volna, hogy a kormány és a jegybank ugyanazon a célon dolgozik.
Tegnap a monetáris tanács az inflációs célról is döntött. 2013-tól további három évre maradt a három százalékos terv Magyarországon az árdrágulás mértékével kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.