Nem tűnt fel Breivik a norvég rendőröknek

Az Interpol szerint a szervezet nemzetközi megfigyelőrendszere még a tömegmészárlás előtt észrevette, hogy Anders Behring Breivik jelentős mennyiségű, robbanóanyag készítésére alkalmas vegyi anyagot vásárolt egy lengyel cégtől. A veszélyről értesítették Oslót. A norvég rendőrség ugyanakkor visszautasította az Interpol vádjait, szerintük ráadásul a jelzett személy nem is Breivik volt.

Balogh Roland
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett semmit a norvég rendőrség biztonsági szolgálata (PST), pedig az Interpol még a július 22-i robbantás, illetve az Utoya szigetén történt tömegmészárlás előtt értesítette a norvég hatóságokat, hogy Anders Behring Breivik jelentős mennyiségű, robbanóanyag elkészítésére alkalmas vegyi anyagot szerzett be egy lengyelországi vállalattól – állítja a nemzetközi rendőri szervezet. Az MR1-Kossuth rádió honlapja által is idézett, tavaly novemberben elindított Operation Global Shield (Globális védőpajzs művelet) elnevezésű nemzetközi akció – amely célja az volt, hogy megállítsák a veszélyes vegyi anyagok illegális nemzetközi kereskedelmét, valamint elkapjanak potenciális terroristákat, akik házilagosan gyártanak bombákat – segítségével került a látóterükbe a későbbi tömegmészáros. Az Interpol erről értesítette a műveletben részt vevő norvég vámhatóságot, amely a riasztást továbbította a rendőrségnek, ahol állítólag nem törődtek a figyelmeztetéssel, mondván, Breivik ismeretlen a számukra, nem szerepelt a regiszterükben.
A PST igazgatója szombati válaszában közben már arról beszélt, hogy nem Breivik volt az a személy, akiről az Interpol jelzést küldött nekik. Janne Kristiansen szerint ráadásul csak attól a lengyel vállalattól mintegy hatvan személy vásárolt vegyi anyagot csak Norvégiában, akik között szerepelt a későbbi norvég mészáros neve is. Jon Fitje, a PST vezető elemzője, mivel Anders Breivik nem szerepelt a lehetséges veszélyt jelentő személyek listáján, épp ezért felesleges tartotta a norvég férfi ellenőrzését. Az angol nyelvű The Foreigner norvég hírportál által idézett Magnus Ranstrop svéd terrorszakértő szerint ez súlyos hiba volt, hiszen ha Breivik nevét akkor lefuttatják a fegyverviselési engedélyeket regisztráló országos adatbankban, akkor a hatóságok azonnal észlelhették volna, hogy a férfi potenciális fenyegetést jelenthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.