Német televíziós disznóól

Stefan Lázár
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán fordul elő, hogy német közszolgálati televízió felügyelőbizottsági ülésén valaki disznóólat emlegessen. Ez történt a három tartomány televízió- és rádióadásairól gondoskodó Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) grémiumának legutóbbi értekezletén. A becsmérlő kijelentés az NDK központi irányítású elektronikus médiájának örökébe lépett adóállomás történetére utalt, arra a jelenségre, hogy a föderális államrendszer példáját követő kilenc tartományi adó alkotta munkaközösség (ARD) tagjai közül egyik sem tekint vissza olyan botránysorozatra, mint az MDR. Ennek eddigi utolsó láncszeme: azonnali hatállyal útilaput kötöttek a szórakoztató műsorokért felelős osztályvezető talpára, miután kiderült, hogy Udo Foth tetemes mértékű kölcsönöket és anyagi hozzájárulást hajtott be a megbízásából dolgozó produkciós cégektől. A botrány olyan méretet öltött, hogy az MDR intendánsa magára vállalta az erkölcsi felelősséget, és felajánlotta lemondását, amit azonban a bizottság nem fogadott el. A hatvanhét éves Udo Reiter szerződése amúgy is lejár október végén.
A kétezer állandó alkalmazottat és ugyanennyi külsős munkatársat foglalkoztató MDR Szászország, Szászország–Anhalt és Türingia adóállomása, s tagja az ARD-nek – meglehetősen viharos múlttal. A Lipcse egyik volt vágóhídjának területén székelő, az újraegyesítés után alakult Mitteldeutscher Rundfunk első ügye azt követően pattant ki, hogy – hasonlóan az új tartományok számtalan más intézményéhez – nem fordított megfelelő figyelmet a Stasi-múltú alkalmazottak eltávolítására, sőt szemmel láthatóan húzta-halasztotta a keletnémet állambiztonság besúgóinak a felderítését, és e tisztogatásnak csak ismételt politikai nyomásra tett eleget.
A botrány folytatásáról a televízió sportrovata gondoskodott. Ennek vezetője komoly összegeket fogadott el olyan sportágak szervezeteitől, amelyek nem tartoznak a népszerű versenyszámok közé. A funkcionáriusok abban bíztak, hogy megfelelő – személyre szabott – ellenszolgáltatással az általuk képviselt sport is bekerül a műsorba. A szerkesztőséget irányító Wilfried Mohren összedolgozott a majna-frankfurti Hessischer Rundfunknál hasonló feladatkört betöltő kollégájával, Jürgen Emiggel. Mindkettőjüket szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
Amikor az ARD-állomások elhatározták a Kika gyerekcsatorna létrehozását, az MDR-nek jutott az új műsor szerkesztése és elkészítése. Ez utóbbi feladat adta lehetőséget használta ki a Kika gyártási felelőse, és számolt el olyan teljesítményeket, amelyek csak papíron szerepeltek. A kár több mint nyolcmillió eurót tett ki. A magát a slágerek és a népi zene királyának tartó Udo Foth tíz-húszezer eurós kölcsönöket vett fel produkciós cégektől, ezek viszszafizetését halasztgatta, majd az egyik vállalattal elégíttette ki a másikat. Közben olyan adások elkészítésére adott megbízásokat, amelyeket az MDR be sem tervezett. Ráadásul tízezer eurós honorárium ellenében szaktanácsadói megbízatást vállalt a Stuttgartban székelő, Baden-Württemberg és Rajna-vidék–Pfalz tartományokban sugárzó Südwestrundfunkkal is üzleti kapcsolatban álló, jó nevű Werner Kimming Rt.-nél. Ezzel nemcsak önmagát gazdagította, hanem megszegte az ARD szigorú előírását is: az alkalmazottak kizárólag az intendáns engedélyével vállalhatnak külsős feladatot. A korrupcióra hajló és a Stasinak Karsten Weiss néven dolgozó Fothot előbb felfüggesztették állásából, majd elbocsátották, ügye bíróság elé kerül. A legutóbbi botrány hatására az MDR lemondta a fennállása huszadik évfordulójára tervezett ünnepséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.