Németország bebiztosíthatja a helyét

Bár a magyar–svéd mérkőzés lázában égünk, érdemes röviden kitekintenünk a többi selejtezőcsoportra, hiszen pénteken mindegyikben újabb forduló következik. Elsőként Németország biztosíthatja a részvételét a 2012. évi lengyel–ukrán közös rendezés labdarúgó Európa-bajnokságra, Joachim Löw együttesének ennek érdekében hazai pályán kell legyőznie Ausztriát. További másik két csapat százszázalékos, a magyar válogatottal együtt szereplő Hollandia, valamint a holnap szünnapos Eb- és vb-címvédő Spanyolország. A csoportelsőkön kívül a legjobb második helyezett is automatikusan kijut az Eb-re, a többi nyolc pedig majd rájátszásban harcol a még fennmaradó négy helyért.

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg Németország vezeti a legnagyobb fölénnyel a maga csoportját, kerek tíz pont az előnye a második Belgium előtt, amely viszont már be sem foghatja. Elméleti esélye erre csupán az egy mérkőzéssel kevesebbet vívott Törökországnak van, de a németeknek nincs okuk az aggodalomra. Az osztrákokat vendégként is megverték, igaz, Gomez csak a 90. percben szerezte meg a győztes gólt. Sérülés miatt ő most hiányzik, pedig csúcsformában van, a hét végén Kaiserslauternben mesterhármast hintett. Ugyancsak hiányozni fog Khedira és Reus, de a németeknek így is illik begyűjteniük a három pontot.
A B csoportban az oroszok a papírforma alapján könnyű sikert arathatnak Macedónia fölött, az ír–szlovák rangadó viszont akár a továbbjutásról is dönthet. A C csoportban Olaszország ugyan nem százszázalékos – öt győzelme mellett Észak-Írországban döntetlent játszott –, de gyakorlatilag Eb-résztvevőnek tekinthető, előnyét a feröeri túra alkalmával tovább növelheti. A második helyért viszont egyelőre négyes versenyfutás van Szlovénia, Észak-Írország, Szerbia és Észtország között. A D csoportban még sűrűbb a mezőny, ha a franciák nyernek Tiranában, akkor egyrészt lépéselőnybe kerülnek, másrészt szertefoszlathatják az albán álmokat. A sorozatot párizsi bravúrral kezdő fehéroroszok meglepetésre még mindig nagyon jól állnak, s most hazai pályán fogadják a bosnyákokat. Az F jelű hatosban Izrael első Eb-részvétele kiharcolására készül, ebben Horvátország és Görögország akadályozhatja meg.
A G csoportban eddig Montenegró tört borsot az esélyesebb ellenfelek orra alá. A H-ban Norvégia nagy visszatérésére készül. A skandinávok megjárták az 1994-es és az 1998-as vb-t, továbbá a 2000-es Eb-t, azóta azonban minden sorozatban momentum nélkül zuhantak vissza. 2009 óta ismét az egykori sikerkapitány, az excentrikus Egil Olsen irányítja a válogatottat, s bár korai lenne még pezsgőt bontani, a norvégok olyannyira elégedettek a munkájával, hogy a múlt héten 2014-ig meghosszabbították a szerződését. Olsent ez elégedettséggel és büszkeséggel tölti el, de csapata gyengeségeivel is tisztában van. „Én vagyok az első, aki beismeri, hogy a támadójátékunk hagy kívánnivalót maga mögött, de a védekezésben világklasszisok vagyunk” – jellemezte a csapatát a rá jellemző stílusban. A norvégoknak jók a kilátásaik. Holnap Izlandot, zárásképpen pedig Ciprust fogadják, a sorsuk valószínűleg az e két meccs közötti, a dániai vendégjáték kimenetelén múlik.
Az I csoportban a spanyolok mögötti második hely holnap a Skócia–Csehország találkozón dől el.
pénteki program, állás. A csoport: Németország–Ausztria, Törökország–Kazahsztán, Azerbajdzsán–Belgium; 1. Németország 7 mérkőzés/21 pont, 2. Belgium 7/11, 3. Törökország 6/10, 4. Ausztria 6/7, 5. Kazahsztán 6/3, 6. Azerbajdzsán 6/3. B csoport: Oroszország–Macedónia, Írország–Szlovákia, Andorra–Örményország; 1. Írország 6/13, 2. Oroszország 6/13, 3. Szlovákia 6/13, 4. Örményország 6/8, 5. Macedónia 6/4, 6. Andorra 6/0. C csoport: Észak-Írország– Szerbia, Szlovénia–Észtország, Feröer–Olaszország; 1. Olaszország 6/16, 2. Szlovénia 7/11, 3. Észak-Írország 6/9, 4. Szerbia 6/8, 5. Észtország 7/7, 6. Feröer 8/4. D csoport: Fehéroroszország–Bosznia-Hercegovina, Albánia–Franciaország, Luxemburg–Románia; 1. Franciaország 6/13, 2. Fehéroroszország 7/12, 3. Bosznia-Hercegovina 6/10, 4. Románia 6/8, 5. Albánia 6/8, 6. Luxemburg 7/1. F csoport: Izrael–Görögország, Grúzia–Lettország, Málta–Horvátország; 1. Görögország 7/14, 2. Horvátország 6/13, 3. Izrael 7/13, 4. Grúzia 7/9, 5. Lettország 6/4, 6. Málta 6/0. G csoport: Bulgária–Anglia, Wales– Montenegró; 1. Anglia 5/11, 2. Montenegró 5/11, 3. Svájc 5/5, 4. Bulgária 5/5, 5. Wales 4/0. H csoport: Norvégia–Izland, Ciprus– Portugália; 1. Portugália 5/10, 2. Dánia 5/10, 3. Norvégia 5/10, 4. Ciprus 4/2, 5. Izland 5/1. I csoport: Litvánia–Liechtenstein, Skócia– Csehország; 1. Spanyolország 5/15, 2. Csehország 5/9, 3. Skócia 4/4, 4. Litvánia 5/4, 5. Liechtenstein 5/3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.