Nincs szó titkos iskolaátadásról

Nem titokban adná át a XXII. kerületi önkormányzat a Rózsakerti Általános Iskolát a református egyháznak – nyilatkozta az ügy kapcsán Budafok-Tétény alpolgármestere, cáfolva a napokban megjelent híreket. Az önkormányzat egyeztetés alapján, ősszel dönt majd az átadásról.

Tarics Péter
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A református egyháznak akarja átadni a Rózsakerti Általános Iskolát a főváros XXII. kerületi önkormányzata, a világi oktatást elváró szülőket azonban erről nem értesítették – adta hírül a napokban az Index. A portál azt írta: titkolózás, zavaros magyarázatok és tiltakozó szülők jelzik, hogy újabb iskolát adnak át az egyháznak úgy, hogy eddig nem volt igény vallási oktatásra. Néhány szülő arról számolt be: csak kiszivárgott információk alapján szereztek tudomást a tervről. Majd szó esik arról, az eddig is létező, de nem kötelező vallási oktatásra alig néhány diák járt. Az Index úgy tudja, a kerület képviselő-testülete szeptemberben dönt a kérdésben. A portál felhívta a figyelmet arra is, az egyházi iskolák több támogatást kapnak az államtól, mint az államiak. – Ez jó az egyháznak (hívei számát gyarapíthatja, és még pénzt is kap), a településnek (nem kell iskolára költenie) és a tanároknak (jobb körülmények közt taníthatnak) – olvasható a hírportálon.
– Az átadási folyamat a teljes szakmai, majd a kerületi nyilvánosság előtt zajlott, hiszen először a kerületi iskolákkal ismertettük a lehetőséget, majd a leginkább érdeklődő iskolák tárgyalhattak önállóan az egyházzal – nyilatkozta lapunknak Karsay Ferenc. Budafok-Tétény alpolgármestere szerint az előkészítés érdekében az önkormányzat ezután döntött a közvetlen tárgyalások megkezdéséről. Hozzátette: a nagyközönséget a kerület minden háztartásába eljutó ingyenes lapjában több alkalommal tájékoztatták. Mint mondta, az átadással senkinek a joga nem sérül. Ha az önkormányzat az átadás mellett dönt – mondta az alpolgármester –, akkor is csak felmenő rendszerben, első osztálytól kezdve vezetik be a vallásos szellemű oktatás-nevelést. Kiemelte: ez azt jelenti, hogy a most odajáró gyerekeket ugyanazok a tanárok, ugyanúgy fogják tanítani, mint eddig. Szerinte a semleges nevelést igénylő elsősöknek a kerület kilenc iskolája áll rendelkezésre.
A nevelőtestületekre semmilyen nyomás nem nehezedett – jelezte Karsay, s megjegyezte: minden külső befolyástól mentesen vitatták meg a lehetőséget, majd titkos szavazáson, nagy többséggel döntöttek. Az alpolgármester lapunknak azt is elmondta, az önkormányzatnál semmilyen szülői tiltakozásról nem értesültek, egyetlen névtelen levél kivételével. Mint mondta, a szülői érdekképviseletre rendelkezésre áll az iskolaszék és a szülői munkaközösség. Ezekkel a szervezetekkel a minden iskolát érintő jelentős átalakítás előtt egyeztetnie kell a fenntartónak, így ez ebben az esetben sem fog elmaradni. A vallásos nevelés iránti igényt a kerületi református óvoda sikere bizonyítja – mondta Karsay –, amelyik a jelentkezők egy részét helyhiány miatt kénytelen elutasítani. Közben azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat a kerületen kívüli keresztény iskolák elszívó hatását is érzi, ami minden, önkormányzati fenntartású iskola részére kockázatot jelent, ha nem reagálnak időben.
Karsay Ferenc cáfolta azt a vádat is, hogy a tervezett döntésnek anyagi okai lennének. A kerület, meglehetősen egyedülállóan, egyetlen iskoláját sem zárta be eddig – jegyezte meg az alpolgármester –, a szükséges anyagiakat saját erőből mindig előteremtette. A gyermeklétszám csökkenése azonban szükségessé teszi, hogy a kerületi intézményhálózat vonzerejét, versenyképességét növeljék, és ebben a vallásos nevelést biztosító iskola is benne van. – Az iskola megválasztása minden szülő alkotmányos joga, és nemcsak az ateista, materialista vagy semleges szülőké, hanem a vallásos szülőké is – mutatott rá Karsay Ferenc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.