Nyugdíjat kapnak a chilei vájárok

Fejenként százezer forintnak megfelelő összegű nyugdíjat kapnak havonta a chilei kormánytól a San Jose réz- és aranybánya tavalyi balesetének túlélői, akik több mint három hónapot töltöttek a 622 méteres mélységben. Az omlás után a „harminchármak” néven elhíresült vájárok elvesztették munkájukat, és azóta szegényes körülmények között tengetik életüket.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete végéig nyugdíjban részesül az a harminchárom chilei bányász, akik több mint három hónapon át vesztegeltek a föld alatt a dél-amerikai ország északi részén tavaly augusztusban beomlott tárnákban – írta a CNN. A chilei elnök felesége, Cecilia Morel erről ünnepélyesen tájékoztatta kedden a San Jose bányához közeli Copiapo városában a vájárokat és a mentőalakulat munkatársait. Az asszony Sebastian Pinera elnök megbízásából utazott Copiapóba, ahol elmondta, a bányászok fejenként kétszázötvenezer chilei pezo (százkétezer forint) nyugdíjat kapnak életük hátralévő részében.
Emlékezetes, a tavaly augusztus 5-én 622 méteres mélységben rekedt bányászokkal 17 nap után sikerült kapcsolatot létesíteni, addig azt sem lehetett tudni róluk, hogy életben vannak-e. Ekkor Mario Gomez, az egyik csapdába került vájár üzent a kintieknek. „Jól vagyunk a menedékben – a 33-ak” – írta piros filctollal egy papírcetlire, amit az egyik őket kereső fúró végére erősített. Mint arról beszámoltunk, a munkások megmentésére három nagy teljesítményű fúróberendezést vetettek be a mérnökök, akik először úgy számolták, hogy csak karácsonykor tudják a felszínre hozni a társaságot. A bányászati miniszter azonban közölte, hogy már októberben kiszabadíthatják a 33 vájárt. A mentés hullámzó ütemben zajlott az eltérő keménységű kőzetrétegek miatt, végül október 13-án elérték a túlélőket és egy speciális mentőkapszula segítségével egyenként a felszínre hoztak mindenkit.
A tegnapi ünnepségen részt vett Hernan de Solminihac, Chile bányaügyi minisztere is, aki megígérte, hogy a kormány egyéb módon is segíti majd a túlélőket, akik a bányaomlás után elvesztették munkájukat és azóta is szegénységben élnek. Annak ellenére, hogy a baleset után a „harminchármak” néven elhíresült munkások jelentős anyagi haszonnal kecsegetető ajánlatokat kaptak történetük megfilmesítésére, mégis nyomorult körülmények között, többnyire munkanélküliként tengetik életüket. A chilei kormány korábban már segítséget nyújtott a 33 bányásznak, és fejenként 12 ezer dollárnyi adományt (2,3 millió forintot) kaptak a kabinettől.
A föld alatt töltött idejük történetéről könyvet író Johnatan Franklin író a helyszínen elmondta, a vájárok közül sokan erős nyugtató gyógyszereket kénytelenek szedni, és jobb orvosi ellátásra is szükségük lenne a trauma feldolgozásához. Az író beszámolója szerint a túlélők akkor érzik magukat igazán jól, ha „falkaszerűen” együtt vannak mindanynyian. Bizonyos fajta testvériesség alakult ki bennük a bánya sötétjében eltöltött idő alatt – tette hozzá Johnatan Franklin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.