Októberben újra lesz Art Market Budapest

Közel harminc magyarországi és tíz külföldi galéria jelezte részvételét eddig az október 27. és október 30. között a Millenáris B épületében rendezendő budapesti kortárs művészeti vásárra, az Art Market Budapestre, amely a részt vevő galériák bemutatása mellett számos kísérőprogrammal várja a látogatókat.

P. Szabó Ernő
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem zárult le a jelentkezési határidő a vásárra, további 10-20 külföldi galériával tárgyalásokat folytatnak a szervezők, a kiállítók száma tehát meghaladhatja a félszázat – hangzott el a tegnap rendezett sajtótájékoztatón, amelyen Ledényi Attila, a vásár fő szervezője mellett részt vett Nancy G. Brinker, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete, műgyűjtő is.
Martonyi János külügyminiszterrel együtt ő a fővédnöke a vásárnak, amely Magyarország és Közép-Európa kortárs képzőművészetét nemzetközi kontextusba helyezve kívánja bemutatni, mintegy regionális szerepet vállalva. Az Art Market Budapest kuratóriumába nemzetközileg elismert szakembereket hívtak meg: a Sotheby’ s és az Uniqua kelet-európai tanácsadóját, Soraya von Stubenberget, a Flash Art Magazin főszerkesztőjét és a prágai biennále vezető kurátorát, Nicola Trezzit, a Musée d’Art Moderne de Saint-Étienne Métropole igazgatóját, Hegyi Lórándot, valamint a budapesti Műcsarnokot vezető Gulyás Gábort.
Nancy G. Brinker a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a kezdetektől fogva résztvevője lehet egy új vásár létrehozásának. Összevetette az Art Basel Miami néhány évvel ezelőtti megszületését és az Art Market megvalósítását, és úgy vélte, mindkét esetben hasonló erőfeszítésekről van szó egy olyan műtárgypiac kialakításáért, amelyet az értékek egyetemes szemlélete jellemez. A fővédnök gyűjteményében a XIX–XX. századi magyar művészet számos jelentős alkotójának művei megtalálhatóak Munkácsy Mihály festményétől Szinyei Merse Pál, Moholy-Nagy László, Kassák Lajos, Szőnyi István vásznain át egészen a kortárs művekig. Számos grafika is található kollekciójában, amely már-már szétfeszíti otthona falait, s amelynek egy része az Art Marketen is látható lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.