Óriásira duzzadt a devizaadósság

Júliusban 364 milliárd forinttal nőtt a lakosság hiteltartozása a svájci frank szárnyalása miatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Orbán Viktor miniszterelnök szerint az ősz egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy meghatározzák, kinek milyen mértékben kell kivennie a részét a devizahitelek miatt keletkező veszteségekből.

Csécsi László
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részt kell vállalniuk a bankoknak abból a teherből, amit a devizahiteles konstrukciók ma jelentenek, és éppen ez a veszteségmegosztás lesz az ősz egyik legfontosabb feladata – közölte tegnap Orbán Viktor a Magyar Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: az otthonvédelmi program folytatódik, sőt, nemsokára új elemekkel is bővülhet. A kormányfő szavai szakértők szerint egyértelműen a bankok tehervállalásának növelésére utalnak.
A pénzintézetek egyelőre nem hallottak Orbán Viktor kezdeményezéseiről. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára tegnap közölte: nem készülnek újabb adósmentő konstrukciókkal. A főtitkár emellett azt is elmondta, hogy míg korábban elsősorban a bankok tehercsökkentő megoldásait vették igénybe az ügyfelek, és az államiakat kevesebben választották, az utóbbi időben megfordulni látszik ez az arány, vagyis az állami konstrukciók ma már népszerűbbek a pénzintézetek saját programjainál. Arra a felvetésre, hogy a pénzintézeteknek a jelenleginél nagyobb mértékben kellene kivenniük a részüket az adósok kisegítéséből, Kovács Levente megjegyezte: a bedőlt hitelek után maradó ingatlanokat a pénzintézetek olyan olcsón adják el az eszközkezelőnek, hogy ebből jelentős veszteségük keletkezik, emellett a banki különadóval is hozzájárulnak a problémák enyhítéséhez. A főtitkár a bankszövetség tegnapi sajtóbeszélgetésen az egyoldalú szerződésmódosítások jogosságát firtató felvetés kapcsán – több kitérő válasz után – azt is elmondta, hogy véleménye szerint a banki hitelek árazása átlátható módon, a jogszabályoknak megfelelően működött és működik Magyarországon.
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb hiteladatai egyébként azt mutatják, hogy korábban soha nem volt még olyan rossz hónapja a devizahiteleseknek, mint idén júliusban. Tartozásaik a frank erősödése miatt 364 milliárd forinttal emelkedtek. A korábbi hónapokhoz hasonlóan a lakosság ismét több forinthitelt vett fel, mint amennyi adósságot törlesztett. A hazai fizetőeszközben jegyzett lakossági hitelek a hetedik hónap végén 2900 milliárd forintot tettek ki. A hitelfelvétel pedig 14,4 milliárddal haladta meg a törlesztések összegét. A devizahitelek esetében pont fordított a helyzet: mivel ezeket a konstrukciókat már csak nagyon ritkán kínálják a bankok, a visszafizetések miatt rohamosan csökkenne a tartozás, ha a frank erősödése nem szólna közbe. Júliusban a háztartások 37 milliárd forintot fizettek vissza, a devizaadósságuk a hónap végén 5729 milliárd forint volt.
A jegybank számai szerint egyelőre nem beszélhetünk a hitelezés újraindulásáról: az új jelzáloghitelek összege júliusban 18,1 milliárd forint volt, közel két milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban. A lakáscélú forinthitelek teljes hitelköltség-mutatója (THM) 10,49 százalék volt a hetedik hónapban. Csak összehasonlításképpen: tavaly novemberben még 9,7 százalék volt a THM. Május óta az árak gyakorlatilag nem változnak.

A CIB nem békül. Ötmillió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a CIB Bank Zrt.-t, mivel a hitelintézet megtagadta az együttműködést a Pénzügyi Békéltető Testülettel (PBT). A testület egy beadvány nyomán 2011. júliusban tűzött ki meghallgatást a bank és az ügyfél számára, és felszólította a CIB-et, hogy a jogszabálynak megfelelően 8 napon belül írásban nyilatkozzon a fogyasztó igényének jogosságáról, és többek között arról, hogy aláveti-e magát a PBT kötelezésének. A bank válaszlevelében közölte, hogy nem nyilatkozik a fogyasztó igényének jogosságáról, nem vesz részt a meghallgatáson, és nem veti magát alá a PBT határozatának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.