Orosz gáz Koreába?

Zord Gábor László
2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Észak-Korea, akkor nukleáris fegyverek és az ezekre épülő nemzetközi zsarolási politika – a nyugati közvéleményben alapvetően ez a sztereotípia él az elszigetelt ázsiai ország „túlélési” stratégiájáról. Hogy annak azért más dimenziói és perspektívái is vannak, arra a „Kedves Vezető” ritka külföldi útjai világítanak rá, mint amilyen a most zajló oroszországi is.
A repüléstől irtózó Kim Dzsong Il 3700 kilométert vonatozott hazájából páncélozott szerelvényén, hogy a burjátföldi Ulan Udében találkozhasson Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Az a tény, hogy a moszkvai vezetés ezúttal is partneri fogadtatásban részesítette a Phenjanból érkező, nem kissé ódivatú vendéget, arra utal, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak ennek a kapcsolatrendszernek, még ha nem is fedik fel működésének pontos logikáját. Ennek a „rejtett szubsztanciának” a létét támasztja alá az a látszólagos ellentmondás, hogy feltűnően jó kapcsolatra törekszenek Dél-Koreával is, ami a félsziget két fele közötti veszélyes fegyveres incidensek időszaka után különösen figyelemre méltó.
Némi utalással szolgál az orosz törekvésekre nézve, hogy a Gazprom már évek óta lobbizik egy 1700 kilométeres energiavezeték megépítéséért, amely Észak-Koreán át vezetne délre, diverzifikálva a kapitalista országfél ma még nagyban a Közel-Kelettől függő ellátását. Bár a fokozódó katonai szembenállás miatt aligha tűnhet aktuálisnak ez a tervezet, annyira irreális mégse lehet, ha Medvegyev beszélt róla – és a hozzá szükséges hármas együttműködésről – Kim Dzsong Illel, sőt közölte azt is, hogy megbízta Alekszej Millert, az energetikai óriásvállalat vezérigazgatóját a technikai részletek kidolgozásával. Talán Phenjan számára a százmillió dollárra taksált éves tranzitdíj ígérete megéri a konfrontációs politika felülvizsgálatát.
S hogy kétoldalú ügyeik mellett hírekkel szolgáljanak a nagyvilágnak is, a találkozó után Medvegyev sajtótitkára arról tájékoztatta az újságírókat: az észak-koreai vezető a hazája nukleáris leszerelésével foglalkozó hathatalmi tárgyalások felújítását ígérte, s kifejezte hajlandóságát a nukleáris kísérletekre és az atomfegyverek előállítására vonatkozó moratórium bevezetésére, előzetes feltételek nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.