Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Öt éve szivárgott ki a Gyurcsány-beszéd

Az eltelt év is hozott fordulatot az őszödi beszéd kiszivárogtatásának „kutatásában”. Az öt évvel ezelőtt nyilvánosságra jutott hanganyag története az MSZP-ben mozgatta meg egyes politikusok fantáziáját. Szanyi Tibor szerint az anyagot maga Gyurcsány Ferenc és munkatársai szivárogtatták ki, a volt miniszterelnök ezt cáfolandó levélben küldte meg Mesterházy Attila pártelnöknek, hogy szerinte ki volt az áruló. A levelet Mesterházy ki sem bontotta, a sajtó előtt megsemmisítette.

Munkatársunktól
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szanyi Tibor az idén nyáron elégelte meg azt, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd kiszivárogtatása kapcsán több fórumon is arra utalt, az MSZP-frakcióban árulók voltak, akik 2006. szeptember 17-én kiszivárogtatták a pár hónappal korábban zárt ülésen elhangzottakat. A szocialisták elnökségi tagja először a Facebookon ismertette elképzelését a kiszivárogtatásról, amelyet szerinte maga a miniszterelnök és szűk tanácsadói köre intézett. Szanyi kijelentette, hogy szükségesnek tartotta iránymutatást adni arról, hogy a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett. A politikus ördöginek tartotta, és kikérte magának, hogy a frakciót az előző években többen árulással vádolták, miközben „ennek közelében sincs a valós helyzet”. Szanyi álláspontja mellett egyébként korábban a Népszabadság is írt arról, hogy Gál J. Zoltán volt miniszterelnöki kabinetfőnök is felelősnek érezhette magát a történtekért, állítólag ugyanis a botrány kirobbanása után beadta lemondását.
A hangfelvétel egy vasárnapi napon jutott nyilvánosságra, először a Magyar Rádió közölt abból részleteket délután. Beszámoltunk arról, hogy információink szerint aznap délre a Miniszterelnöki Hivatalba rendelték a miniszterelnöki sajtóstáb összes tagját, ami arra utal, hogy a kormányfő közvetlen környezete tudhatott a készülő eseményről.
Gyurcsány Ferenc Szanyi nyilatkozatai kapcsán a bizonyítékokat hiányolta, szerinte ő már többször is tisztázta magát a frakció előtt. A volt kormányfő több képviselőtársa azonban ezt nem így gondolta, ezért Gyurcsányt egy igen feszült frakcióülésen többen is felszólították arra, mondja meg, hogy szerinte ki volt az áruló. A volt kormányfő erre egy lezárt borítékot küldött Mesterházy Attila pártelnöknek azon párttagok és pártvezetők nevével, akiket felelősnek tart az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért. Ezt a levelet az MSZP elnöke olvasatlanul megsemmisítette a sajtó előtt, mert nem kívánta átvállalni Gyurcsánytól annak felelősségét, hogy ő hozza nyilvánosságra az információt, amelynek helyességében még Gyurcsány Ferenc sem biztos.
A beszéd kiszivárogtatásának körülményeit a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálta, a jelentés azonban államtitok. A Heti Válasz a közelmúltban arról számolt be, hogy a Bolíviában agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardo telefonját is lehallgatták a kiszivárogtató utáni titkos nyomozás során. Állítólag a Rózsa-Flores megfigyeléséhez szükséges telefonlistára a Fidesz egyik központi számát, illetve Orbán Viktor egyik családtagjának mobilelérhetőségét is felvették. A lap szerint arra is utalnak jelek, hogy a 2006-os kiszivárogtatást követő fideszes egyeztetésekről szintén keletkezett nyom a szolgálatoknál.
A titkosszolgálat mellett az In-Kal Security is nyomozott. A biztonsági cég emberei a kormányüdülő hangtechnikusát is kikérdezték, aki a történtek kapcsán maffiamódszerekről beszélt.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.