Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Parlamenti lépés a visszaélés ellen

Dékány Lóránt
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezentúl nem fordulhat elő, hogy visszaélések történjenek az európai energiakereskedelemben – mondta lapunknak Gyürk András, az Európai Parlament (EP) néppárti képviselője. Mint kifejtette, az energia-nagykereskedelem jelentős része nemzetközi szinten zajlik, de az ellenőrzés eddig csak nemzeti határokon belül történhetett az Európai Unióban, így a hatóságok gyakorlatilag sötétben tapogatóztak. – Gyanítani lehet, hogy kapacitások visszatartására, illetve bennfentes kereskedelemre került sor ezen a területen, amelyek ártorzító hatást jelentenek – fogalmazott a Fidesz brüsszeli delegációjának vezetője.
Az EP azonban tegnap fogadott el egy jogszabálytervezetet, amely arra kötelezné a piaci szereplőket, hogy tegyenek jelentést kereskedelmi ügyleteikről az uniós szintű Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER). Ez a hatóság pedig uniós piacfelügyeleti hatáskörrel rendelkezik majd, és a beérkezett adatokat elérhetővé teszi a nemzeti hatóságok számára. A visszaélések kivizsgálása és az esetleges büntetések kiszabása azonban továbbra is a nemzeti hatóságok feladata marad. Gyürk András szerint Magyarország szempontjából elsősorban a gáz esetében fontos ez a változás, mivel így az EU energiahivatalának rálátása lesz például a hosszú távú szállítási szerződésekre, amelyek alapján ma a hazánkban szükséges földgáz csaknem 80 százaléka érkezik Oroszországból. Igaz, a mostani megállapodást már nem, a 2015-ben kötendő új szerződést viszont még érintheti az új uniós szabályozás.
A jogszabálytervezet szeptember 20-án lép hatályba, ezt követően az Európai Bizottságnak kell kidolgoznia a kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó jelentési kötelezettségek részleteit. Erre a fázisra ugyan nem határoznak meg konkrét határidőt, de előreláthatólag egy évet vesz majd igénybe, mivel itt a bizottságnak a piaci szereplőkkel és a különböző hatóságokkal is konzultálnia kell. Ennek jóváhagyása után a piaci szereplőknek hat hónapjuk van arra, hogy a gyakorlatba is átültessék a jogszabályi követelményeket, vagyis nagyjából másfél év múlva lehet működőképes az uniós szintű felügyeleti rendszer.
A néppárti politikus rámutatott, hogy az Egyesült Államokban már hosszabb ideje működik hasonló szabályozás rendkívül eredményesen, mivel bennfentes energiakereskedés miatt már jó néhány esetben szabtak ki bírságot az ottani hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.