Pénzt akartunk keresni

Értéket akartunk teremteni, és pénzt is keresni a saját részünkre – válaszolta tegnap védői kérdésre a Hunvald-per koronatanúja. Nagy György naplójáról Gál György volt SZDSZ-es bizottsági elnök azt állította: abban nem kenőpénzek számai, hanem üzletrészek adatai szerepelnek. A tanú által vázolt vesztegetési folyamat és Hunvald György korábbi MSZP-s polgármester szerepe még bizonyításra vár.

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogytak az üres telkek – magyarázta Nagy György vállalkozó az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy koronatanúja a tegnapi tárgyaláson, ahol elsőként Bárándy Péter ügyvéd kérdésére ismertette a vesztegetés menetének a kezdetét. Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök védőjének kifejtette, hogy bizalmas beszélgetéseken határozták el Kardos Péter volt SZDSZ-es pénzügyi bizottsági elnökkel, majd Gállal és részben Kormos Lajos értékbecslővel, hogy önkormányzati ingatlanokat kellene „megfejleszteni, értéket teremteni és pénzt keresni”.
Nagy részletezte a vád szerinti konstrukciót, amellyel Gál, Hunvald György volt MSZP-s polgármester és 23 társuk 17 ingatlan értékesítésénél több mint 600 millió forintos kárt okoztak.
A tanú, aki gyanúsítottként előzetes letartóztatásban is volt, kiemelte: Gál, Kardos és Kormos mindenről tudott, Hunvald György MSZP-s polgármesternek pedig tudnia kellett.
Nagy György a bíróság kérdésére ismertette a folyamatot, hogy miként fizetett Gálnak ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt, összesen 366 milliót. – Belső-Erzsébetváros feltérképezése után kiszemeltem az adott ingatlant, majd felkerestem Gál Györgyöt. Ő közölte, mennyibe kerül, hogy én vehessem meg. Azt is megbeszéltük, hogy ennek az összegnek az értékbecslésben benne kell lennie – mondta Nagy György, aki szerint Gált semmi más nem érdekelte, csak hogy a saját pénze meglegyen. Ezt követően döntött a gazdasági bizottság, majd a képviselő-testület.
Az egykori SZDSZ-es politikus viszont Nagy felé fordult, és azt állította, hogy a tanú bizonyítékként lefoglalt naplójában szereplő vesztegetési pénzek valójában – a strómanokkal létrehozott – cégek üzletrészeinek eladását takarják. A koronatanú a pénteki tárgyaláson további kérdésekre válaszolhat még, ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy a perben áttörést majd csak a bizonyítási eljárás, a lehallgatott telefonbeszélgetések lejátszása hozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.