Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Rabszolgává tett britek?

Népszavazás kiírását követeli a brit EU-tagság jövőjéről a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselőcsoportjának legbefolyásosabb vélemény- és politikaformáló testülete, amely szerint az Európai Uniót ma már sok brit megszálló erőnek tartja.

MTI
2011. 09. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Pritchard, az 1922 Bizottság titkára a The Daily Telegraph konzervatív napilap által tegnap közölt nyílt levelében fejtette ki a frakció álláspontját. A bizottságot azok a konzervatív képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A testület hetente ülésezik, és informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány részére. Az 1922 Bizottság titkára levelében azt írta, hogy amikor a britek az előző, 1975-ben tartott népszavazáson támogatták Nagy-Britannia bennmaradását az akkori Európai Gazdasági Közösségben, ezt annak az ígéretnek a birtokában tették, hogy csak közös piacról van szó. Idővel azonban, jórészt „fű alatt”, Nagy-Britanniát mind szorosabb unióba vonták bele, és sok brit szemében az EU már olyan megszálló erő, amely Nagy-Britannia számára szokatlan előírásokat határoz meg, korlátozza a szabadságjogokat, „felforgatja kultúránkat, és idegen adókat ró ki”. Pritchard szerint Európa nem egészen négy évtized alatt rabszolgájává tette Nagy-Britanniát, Brüsszel mára súlyos igává vált, és az unió „felvizezi” a brit szuverenitást. Az 1922 Bizottság titkára szerint már jövőre ki kell írni a referendumot arról, hogy Nagy-Britannia része legyen-e a mai EU jelentette politikai uniónak, vagy kapcsolata Európával csak a kereskedelemre szorítkozzék. David Cameron miniszterelnök nemrégiben határozottan elvetette egy ilyen referendum kiírását.
Közben tovább csökken a Cameron-kormány népszerűsége, ami nem meglepő több mint egy évvel hatalomra kerülése után. Gazdasági intézkedéseinek egyelőre csak hátrányait érezni, a kilátások csöppet sem biztatók, a munkanélküliek száma két és fél millióra emelkedett, emellett a liberális demokrata szavazók jó része elégedetlen, mert a kormányt túl konzervatívnak véli, míg a tipikus konzervatív szavazók úgy látják, ebben a koalícióban a farok csóválja a kutyát, vagyis túlságosan érvényesül politikájában a liberálisok befolyása. A legújabb felmérések szerint a Munkáspárt négy százalékponttal vezet a konzervatívokkal és 26-tal a liberális demokratákkal szemben. Az is kiviláglik, hogy a megkérdezettek többsége szerint a Konzervatív Párt hozzáértésben és vezetőinek kvalitásában a többi párt fölött áll. Sokan az előző kormány tékozlásában vagy a világméretű gazdasági visszaesésben látják a bajok fő okát, de a megoldást a kormánytól várják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.