Regionális nyelvek?

Munkatársunktól
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában az orosz mellett több más nyelvet – köztük a magyart is – kisebbségi nyelvvé minősítene egy kormánypárti képviselők által beterjesztett törvényjavaslat – idézte az MTI a tegnapi Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap cikkét, amely alcímében azt állította, hogy az új jogszabály magyar és román autonómiához vezethet Nyugat-Ukrajnában. A Régiók Pártjának két képviselője által előterjesztett 18 kisebbségi nyelv regionális nyelvként történő elismerését indítványozza. A törvényjavaslat értelmében a kisebbségi és regionális nyelvként javasolt nyelvek (a kijelölt régiókban) az állam hivatalos nyelvéhez hasonlóan – a hadsereget kivéve – az élet minden területén használhatók lesznek.
Az újságnak egy szakértő úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy az az előterjesztők szándékával ellentétben nem a (nagyszámú orosz ajkúnak otthont adó) kelet-ukrajnai területeket stabilizálná, hanem a szeparatizmust erősítené Nyugat-Ukrajnában. A szakértő szerint ezt elősegíti a szomszédos Magyarország és Románia, amely magyar és román útleveleket osztogat a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román kisebbségnek. „Kárpátalja és Csernovci (megye) megpróbálhat leválni, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a nacionalisták jutottak hatalomra, ahogyan Romániában is, akiknek nem titkolt szándéka visszaszerezni a korábban hozzájuk tartozó területeket” – állította a szakértő. A Szevodnya című kijevi kormány közeli lap egy régiós párti képviselő kijelentésére hivatkozva azt írta, az új nyelvtörvényt 2012 tavaszán, a parlamenti választások előtt fogják elfogadni azért, hogy ezzel növeljék a Régiók Pártja népszerűségét az ország déli és nyugati területein.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.