Rejtélyes csatornaberuházás Délegyházán

Sikkasztás bűntette miatt nyomozást folytat a ráckevei rendőrkapitányság a délegyházi üdülőterületen megvalósult csatornázással kapcsolatban, mert az ingatlantulajdonosok befizetéseinek egy része, körülbelül negyvenmillió forint eltűnt. A beruházás korábban amiatt is a nyomozó hatóságok asztalára került, hogy a kivitelező az eredeti tervekhez képest szerényebb műszaki tartalmat valósított meg, ám a rendőrség akkor azt állapította meg, nem történt bűncselekmény.

Velkei Tamás
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat település és a délegyházi üdülőterületi csatornaberuházás megvalósítására az ezredforduló után kötött társberuházói szerződést a helyi önkormányzat és a Dunavarsány Térségi Beruházó Víziközmű Társulat. A megállapodás szerint a feladatokat felosztották, eszerint a településeknek kellett szervezni és irányítani a munkálatokat, míg a társulat felelt a program számviteli és egyéb szervezéstechnikai részéért.
A kivitelezési munkálatok 2004-ben fejeződtek be: először a hat településen adták át a rendszert, majd nem sokkal később a délegyházi üdülőterületi beruházás is elkészült. Ez utóbbiban érintetteket már a Délegyházi Térségi Beruházó Víziközmű Társulat tömörítette, amelynek ekkor alakult külön ellenőrző bizottsága. Ez az általa elvégzett vizsgálatok során súlyos károkat okozó szabálytalanságokat állapított meg. Ennek ismeretében kérte az önkormányzatot, hogy mint a kivitelezés felelős irányítója – a közvagyon védelmében – a szükséges intézkedéseket tegye meg, amely azonban nem történt meg. Olyanynyira, hogy a kivitelezővel az anyagi elszámolás elmaradt, így a becslések szerint 50-60 millió forintos veszteséget – a munkálatokat végző cég körülbelül ekkora öszszeggel szerényebb műszaki tartalmat valósíthatott meg az eredeti tervekhez képest – sem kérték számon a társaságon. Az ügyben feljelentés is született, a rendőrségi nyomozás azonban azzal zárult le, hogy – árvitáról lévén szó – a feleknek a bíróságon kell rendezni vitás kérdéseiket.
Úgy tudjuk, hogy a Délegyházi Térségi Beruházó Víziközmű Társulat ellenőrző bizottsága többször kérte az önkormányzatot arra, hogy rendezzék a problémás kérdéseket, de a település vezetése eddig nem ült asztalhoz beruházó partnerével, és nem kereste meg a kivitelezőt sem a helyzet rendezése érdekében.
A csatornaberuházás más okok miatt is a nyomozó hatóság asztalára került. Egy magánszemély amiatt is feljelentést tett, hogy az ingatlantulajdonosok befizetéseinek egy része, körülbelül negyvenmillió forint eltűnt. A 2010-ben indult rendőrségi vizsgálat még nem zárult le. Riebl Antal polgármester a szerényebb műszaki tartalommal kapcsolatban megjegyezte: elődje, Bethlen Istvánné tett feljelentést a rendőrségen, de a nyomozó hatóság nem állapított meg bűncselekményt. – Más műszaki tartalom valósult meg, mert a kivitelező hosszabb útvonalon építette ki a csatornahálózatot. Hogy milyen módon történt mindez, az egy más kérdés. Bár a kivitelező azt állítja, a minőség nem változott – fogalmazott a településvezető. Hozzátette: polgári eljárást sem a vízközmű, sem az önkormányzat nem kezdeményezett.
Kérdésünkre, hogy tud-e a folyamatban levő, másik nyomozásról, Riebl jelezte: az a vízközmű társulás ügye, amelynél végéhez közeledik az elszámolás. Hozzáfűzte ugyanakkor, az önkormányzat készfizető kezességet vállalt a finanszírozó bank felé, és mivel a beruházást hitelből megvalósító cég számlájára a tagok nem fizettek be annyit, ami fedezte volna a költségeket, a helyhatóságnak hárommillió forintot át kellett utalnia.
Ez utóbbi üggyel kapcsolatban a ráckevei rendőrkapitányság bűnügyi osztálya sikkasztás bűntette miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az eljárás jelenlegi adatai szerint az állapítható meg, hogy több délegyházi üdülőtulajdonos 2001-től kezdődően szerződést kötött Dunaharasztiban és Délegyházán egy zrt.-vel, hétvégi házaik csatornaberuházásának finanszírozására. A tulajdonosok képviseletükre, csatornaszolgáltatásra és a pénzügyi műveletek ügyintézésére társulatot alakítottak.
A társulat a futamidők végén levélben és elszámolásban értesítette a szerződő feleket a befizetett összegekről és arról, hogy azokból mekkora összeget utaltak tovább a zrt.-nek. A cég ügyfélszolgálati irodája részletes tájékoztatást adott, azonban az abban szereplő összegek nem minden személynél egyeztek meg a korábban kapott tájékoztatásban feltüntetett összegekkel
A beszerzett adatok szerint Délegyháza területén csaknem 800 ingatlantulajdonost ért ily módon kár. A nyomozás során a hatóság szakértőket von be az eljárásba, amelyről nyomozati érdekből további részleteket a rendőrségnek nem áll módjában nyilvánosságra hozni.
Lugosi Istvánné, a Délegyházi Térségi Beruházó Víziközmű Társulat elszámolója újabb részleteket árult el az ügyről. Elmondta, előtte is ismert, hogy több tíz millió forinttal szerényebb műszaki tartalommal valósult meg a csatornázás, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a nyomozás nem állapított meg bűncselekményt. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot megszüntető határozat egy olyan szakértő véleménye alapján született meg, aki a beruházás helyszínén nem végzett ellenőrzést. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy a munkálatokat a rendőrség újra megvizsgálná. Lugosi Istvánné a folyamatban levő nyomozással kapcsolatban elmondta, a vizsgálat tárgyát az képezi, hogy mi lett annak a 40 millió forintnak a sorsa, amit a lakók befizettek a társulathoz, az azonban nem utalta azt tovább. – Emellett a lakóknak is járna vissza pénz, több millió forintra tehető a telektulajdonosok vesztesége – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.