Riasztó hiányosságok a gyermekpszichiátriában

Mi történt vele? – kérdezzük tanácstalanul, ha kamasz gyermekünk kerüli tekintetünket, éjszakánként felriad álmából, halk kérdésünkre ordítva válaszol, vagy éppen elbújik, sírórohamai vannak. Majd elmúlik, legyintünk, és rohanunk hétköznapi dolgaink után. A szülők egy része fel sem figyel az árulkodó jelekre, vagy csak későn, és akkor kezd segítség után kapkodni, ha például az elesettséget felváltó dührohamok állandósulnak. Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy krízisállapotba került drogbeteg gyermekekhez és serdülőkhöz kell riasztani a mentőket.<br />

Kormos Valéria
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsés esetben, ha a felnőttek tudják, hova és kihez kell fordulniuk, a mentális gonddal küszködő gyerek jó kezekbe kerül, és csupán idő meg türelem kérdése lelki egyensúlyának, életkedvének visszatérése. Sajnos vannak komolyabb pszichiátriai betegségek, például az autizmus komolyabb esetei, a skizofrénia, a súlyos depressziós állapot, amelyek szintúgy érintik a gyermekeket, mint a felnőtteket. A tünetek okának kiderítése, a megfelelő terápia alkalmazása itt is sorsdöntő, s hosszú évekre meghatározza nemcsak a beteg személy, hanem az egész család sorsát. Ezért sem elhanyagolható kérdés, hogy mi történik azokkal, akik későn vagy el sem jutnak a segítségig.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté az utóbbi években (2009-ben és 2011-ben) ismételten górcső alá vette a hazai gyermekpszichiátriai ellátás helyzetét. Nyomós oka volt, van rá. Hisz szinte naponta kapunk híreket fiatal lányok vagy kamasz fiúk öngyilkosságairól, iskolai csoportok egymás elleni indulatairól, felfoghatatlan tettekről, fékezhetetlen agreszszióról vagy éppen apátiáról, a „minden mindegy” befelé fordulásáról, az önpusztítás találékony módjairól. Hogy mindig is voltak „kezelhetetlen” vagy éppen rendhagyóan viselkedő gyerekek? Igaz. Ám az is, hogy mindez – tán az információáramlás gyorsasága miatt – manapság igen szembetűnő, és mintha a lelki bajok vagy különböző hátterű és szintű szellemi rendellenességek tömegesebbé váltak volna. Feltevésünk nem a hazai pesszimizmusra vezethető vissza.

A depresszió a leggyakoribb

Az UNICEF utóbbi, 2011-es tájékoztatásából az derül ki, hogy becslésük szerint a világ fiataljainak húsz százalékát érinti valamilyen mentális probléma, amely a viselkedésükre, az életkilátásaikra, a szűkebb és tágabb társadalmi környezetükre is kihat. A 15 és 19 év közöttiek körében a depreszszió a leggyakoribb betegség, a 15 és 23 év közöttieknél pedig ez a harmadik leggyakoribb halálozási ok. Évente mintegy 71 ezer tizenéves öngyilkosról tudunk világszerte, s akkor még nem szóltunk azokról a tömegekről, amelyeknek nem sikerült véghezvinni szándékukat. A „világtükör” azt is megmutatja, a szellemi rendellenességeknek körülbelül a fele a kamaszkor beköszönte előtt alakul ki, 70 százalékuk később, 24 éves kor körül. A hazai viszonyokat nézve évek óta nő a viselkedészavaros, az iskolai közösségekbe beilleszkedni képtelen gyermekek száma, csakúgy, mint azoké, akik sikertelenül követnek el öngyilkosságot.
A jelentés a gyermekek pszichiátriai ellátásával összefüggésben számos területen mutat rá elképesztő hiányosságokra, amelyek miatt száz és száz gyerek és fiatal nem jut el időben a megfelelő szakemberhez. A sürgősségi ellátás sok helyütt nem létezik, vagy ha mégis, akkor is előfordul, hogy gondot okoz a gyermekek beutalása a megfelelő helyszínre, állapotuknak és életkori sajátosságaiknak megfelelő kórházi elhelyezése.

Elképesztő állapotok

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Országos Hivatala vizsgálati főosztályának vezetője, Borza Beáta többször is szóvá tette, hogy tájékozódásai során olykor elképesztő állapotokkal találkozott. Többek között megfordult olyan kórházban, ahol kényszerűségből a drogbeteg kamasz egy tudathasadásos felnőtt mellé került. De ez még mindig több, mint a semmi – mondhatnánk –, hiszen a jelentés szerint Észak-Magyarország megyéiben, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon a gyerekek és a fiatalok számára nincs is speciális pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás. Baranya megyében, Pécsett pedig a gyermekgyógyászati klinika az idei évtől szakorvoshiány miatt nem tud a kisebbek részére pszichiátriai osztályt működtetni. Ez többek között azt is jelenti, hogy a családok hosszas utazás, de van, amikor több intézmény hiábavaló felkeresése után jutnak el a megfelelő ellátást nyújtó helyszínre. Nem csupán a viszontagságokról van szó, hanem a megterhelő utazási költségekről is – panaszolják a gyakorta munkanélküli vagy súlyos anyagi gondokkal küszködő szülők.
S ha már itt tartunk, még egy speciális probléma adódik. Szorongásos tünetek, súlyosabb értelmi fogyatékosság és autizmus esetén a gyerekeknek megnyugtató, ha a szülők mellettük lehetnek. Ma már a felnőttek benntartózkodását törvény szavatolja, a gyakorlati megvalósítás már körülményesebb. Van olyan helyszín, ahol sikerült az elhelyezésre jó megoldást találni, másutt csak részben van erre mód.

Alig van jelentkező


Az utóbbi két évben az országban mindöszsze 14 orvos szerzett pszichiátriai szakképesítést. Ez azért megdöbbentő, mert a gyermekek, illetve a fiatalok ilyen irányú gyógyítása régebben vonzó területnek számított. A budapesti Heim Pál-kórház gyermekpszichiátriai osztályán – az ombudsmani vizsgálat szerint – úgy látják, lenne ugyan érdeklődő a szakma iránt, de a képzés időtartama – a hat év – nem vonzza a fiatal orvosokat. Az említett osztályon egyébként nincs szakorvoshiány, pszichológusok, szociális munkások és nővérek segítik tevékenységüket. Kérdés persze, ha mindenütt kiépülne az ellátási rendszer, kikkel töltenék be az állásokat. A képhez az is hozzátartozik, hogy mindössze hatvan és hetven között van azoknak a gyermekpszichiátereknek a száma, akik e területen kitartanak. Ám a hazai állapotoknak megfelelően többségükben a nyugdíjkor felé közelednek, vagy már visszavonultak, s amellett praktizálnak. Mások a családvédelmi szolgálatoknál helyezkedtek el, és vannak, akik magánrendelőt nyitottak. Érdekes az a megnyilvánulás is, hogy számos, nagyobb vonzáskörzetű egészségügyi központban, kórházban a vezetők nem is igényelnek ilyen rezidensi helyet, ami arra utalhat, hogy e területet nem tartják fontosnak. Ok lehet az is, hogy több helyen az átlagos gyermek- vagy neurológiai osztályon kezelik a pszichés panaszokkal érkező gyermek- vagy fiatalkorú pácienseket.

Szétbombázott szakmai elit

Az aggasztó szakorvoshiány persze nem választható el a közelmúlt azon folyamatától, amely részben a hazai szcientológiai körök szisztematikus támadásainak tudható be, s a pszichiátriai szakma, illetve annak ellátórendszere ellen irányult. Nem szólva arról a bomlasztó folyamatról, amikor az előző kormány egészségügyi vezetése a szakma fellegvárát, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet felszámolta. A megszüntetett intézményben és másutt ekkor számosan nem láttak más kiutat, mint – főképp – skandináv országokban folytatni munkájukat, életüket. Szintén Borza Beáta számolt be már 2009-ben a nyilvánosságnak arról, hogy a fővárosi pszichiátriai ellátásban az idősek, a drogfüggő fiatalok és gyerekek helyzete bizonytalanná vált. Mi a helyzet ma?

Hat intézményben van ellátás

Budapesten jelenleg négy helyszínen – a Heim Pál Gyermekkórház Delej utcai részlegében, a Vadaskert Alapítványnál, a SOTE 1. Számú Gyermekklinikáján és a Bethesda Gyermekkórházban – van pszichiátriai ellátás. A jelentés szerint országosan hat olyan intézményről beszélhetünk, ahol a diagnosztika, a terápia és a rehabilitáció megfelelő teammunkában működik.
Lehet, hogy felgyorsult és egyre kuszább, robbanásig feszült világunk törvényszerű kísérőjelenségének tekinthető, hogy a nemzetközi szakirodalom 2020-ra a gyermek- és fiatalkori pszichiátriai betegségek megduplázódását vetíti elénk. Lehet a „miérteken” is okoskodni, a megelőzés formáit kidolgozni, de olykor az sem árt, ha a jelennek szóló teendőket e tekintetben számba vesszük. Egyelőre úgy tűnik, a Semmelweis-terv kiemelten kezeli majd a fentebb tárgyalt témát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.