Röviden

MTI
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ombudsman a közétkeztetésről
A közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálatát kezdeményezte a kormánynál Szabó Máté. Az ombudsman szerint a szabályozás hiányából adódó ellátási egyenlőtlenségek, a mennyiségi és minőségi gondok sértik a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, s a jogbiztonságot. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa panaszok alapján vizsgálódott és fordult a kormányhoz. (MTI)

Pénzükhöz jutottak a tűzoltók
Már ötvenhat tűzoltóság megkapta a munkatársainak visszamenőlegesen járó túlmunkadíjat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Augusztus 31-ig 88 hivatásos önkormányzati tűzoltóság küldte meg számukra a túlmunkadíjak kifizetéséről szóló támogatási szerződést, közülük 77-tel aláírtak, s elkezdődtek az utalások. (MTI)

Elutasították Gergényi panaszát
Nem tartotta megalapozottnak, ezért elutasította a Katonai Főügyészség Gergényi Péter panaszát, amelyet meggyanúsítása miatt terjesztett elő. A volt budapesti rendőrfőkapitány ellen a 2006. őszi eseményekkel összefüggésben indult büntetőeljárás, amiért a kivezényelt rendőrök parancsnoki utasításra nem viseltek azonosító számokat. Gergényit a katonai ügyészség július 12-én hallgatta ki, és ellenőrzés vagy elöljárói intézkedés elmulasztása lehet a gyanú oka. (MH)

Tizenöt tagú az AB
Mától tizenegyről tizenöt tagúra bővül az Alkotmánybíróság létszáma. Az Országgyűlés június 27-én választotta alkotmánybírává Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, az Antall-kormány igazságügy-miniszterét, Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet, Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet. Az új alkotmánybírák mandátuma tizenkét évre szól. (MTI)

Megszűnő eljárások?
Megszűnnek az Alkotmánybíróság jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte – ezt tartalmazza az alkotmánybírósági törvény fideszes tervezete. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be 2012. március 31-ig, ha a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható, s a jogszabály megsemmisítése számukra előnyös. (MTI)

Kártérítést kapott Budaházy
Kifizette a rendőrség azt a csaknem nyolcszázezer forintot, amelyet Budaházy György a Gyurcsány-kormány alatti, rendőrségi jogsértés miatt kapott kártérítésként. A Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság köteles elnézést is kérni Budaházytól, akit 2008. április 11-én, a fővárosi Clark Ádám téri demonstráción jogellenesen fogtak el, s tartották fogva. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.