Rózsás múlt, virágba boruló jövő

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén, textil szakon tanul Kárpáti Judit Eszter, a Gombold újra! Divat a magyar pályázat egyik közkedvelt kollekciójának tervezője. A Ha én rózsa volnék fiatalos, vidám színösszeállítású darabjain a matyó mintavilág köszön vissza.

Juhász Emma
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi volt a legfőbb motivációja, amikor megtervezte a Ha én rózsa volnék elnevezésű kollekciót, amelyet végül beválasztottak a megvalósításra ítélt tervek közé?
– A matyó motívumok mintája érdekelt leginkább, a forma másodlagos volt. Ez nyilván abból következik, hogy nyomottanyag- tervezőként diplomáztam. Manapság sok tervező előszeretettel választja a minimálvonalat, nem-csak szabásban, de a színekben is. Sok a fekete, szürke, a fehér a kollekcióikban. Én is kedvelem az egyszerű megoldásokat, mert ezek kedveznek a minták előtérbe kerülésének, ami viszont a színeket illeti, most szerettem volna valami nagyon tarkát, vidámat létrehozni, olyat, amit a célközönségem, a fiatal korosztály is szívesen hord.
– Miért pont a matyó mintát választotta?
– Ennek egyik oka, hogy Miskolcon lakom, viszonylag közel Mezőkövesdhez, így sokat jártam arrafelé, eleget tanulmányozhattam az ottani népviseletet. Megfogtak ezek a jellegzetes, karakteres minták, amelyek ma már hivatalosan is hungarikumnak számítanak.
– Megihlették népi gyökerű motívumok a Ha én rózsa volnék kollekció előtt is?
– Mostanában egyre gyakrabban találkoztam ezekkel a témákkal, és több kollekciót is készítettem, amelyekben megjelennek a magyar népviselet elemei. Ezek egyelőre kivitelezésre várnak. Van, amelyiket a mézeskalácsos mesterség ihletett, de van egy kalocsai motívumokra épülő kollekcióm is, a harmadév végén pedig a kis diplomamunkámat a cigány viseletekre alapozva terveztem.
– Milyen volt a visszhangja a ruhák első, Szépművészeti múzeumbeli bemutatójának?
– Elkérték őket az Aranypenge díjátadóra, ki voltak állítva a Múzeumok éjszakáján a Kiscelli Múzeumban, és az egyik modell szeptember 15-ig látható a Design Terminálon. Egyébként főleg interneten, különböző magyar és külföldi honlapokon, blogokon látom viszont a munkáimat, de a Facebookon, a közönségszavazás alatt is nagyon sokan támogattak, és sokan kérdezik azt is, hol kaphatók ezek a ruhadarabok. A hazai megrendelők mellett már Svédországból is jelentkeztek érdeklődők. Egyelőre még csak egyedi megrendelésre lehet a ruhákhoz jutni, de gondolkodom azon is, hogyan tudnám megoldani, hogy a boltokba is elkerüljenek. Magyarországon az induláskor többnyire csak arra van lehetőség, hogy a különböző dizájnboltok értékesítsék a munkáimat, aminek vannak hátrányai is a magas árkülönbség miatt, de be lehet indítani az internetes kereskedelmet is, én azonban egyelőre maradok a kis szériás, egyedi kollekcióknál. Idővel beindítanék egy honlapot is, de egyelőre még a blogomat fejlesztgetem.
– Hordja a saját maga által tervezett ruhákat?
– Általában csak az általam tervezett kiegészítőket viselem. Valahogy jobban szeretem látni a mintáimat másokon. Ha én viselném, kicsit úgy érezném, két lábon járó reklám vagyok, és ez tőlem idegen. Ha viszont más, hazai tervezők ruháját hordom, büszke vagyok rá, hogy az magyar.
– Miért pont ezt a nevet választotta a kollekciónak?
– Szerettem volna, ha a cím konkrét utalást hordoz, de a fő ok talán maga a rózsa volt. A matyó hímzésekben a három sziromból álló rózsa a legjellegzetesebb. A kutatók különböző jelentéseket tulajdonítanak a héjak egymásba borulásának.
– Ön szerint van jövője a Gombold újra! pályázatnak?
– Alapvetően jó kezdeményezésnek tartom, sokat kell még csiszolni a szervezésen, de szerintem van jövője. Általában a tervezők ódzkodnak attól, hogy népi motívumokhoz nyúljanak, talán mert ez veszélyes vállalkozás. Lehet, hogy ha nincs ez a pályázat, akkor én sem készítem el a matyó mintás kollekciót, és valószínűleg a többiek is hasonlóképpen vannak ezzel, így viszont sok jó megoldás született. Csak miután túl voltam a terveken, gondoltam végig, hogy ha nincs ez a pályázat, az egyetemi éveimből nagyjából kimaradt volna a magyar népviselet témája. Nyomó szakon egyedül a kékfestőtechnikát tanultuk, attól tartottunk is először, aztán mégis nagyon élveztük, amikor alkalmaznunk kellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.