Savanyú úti élmények

Ludwig Emil
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elolvastam a Népszava szombati mellékletében Úton-útfélen D.-vel címmel megjelent riportot – maradjunk a rövidítésnél! – Sz. tollából. Nem árulja el, ki az a titokzatos D., akivel egy öreg automobilon vándorolnak egyszer Cseh- és Lengyelországban, másszor Tirolban, annyit közöl csak az olvasóval, hogy a barátja, aki „mindent tud, és annál is többet”. Épp egy ilyen „barát” kellene nekem is, megtudnám tőle a jövő heti nyertes lottószámokat, és nem fájna többé a fejem a forintban felvett, svájci frankban kamatozó autóhitelem miatt.
De nézzük csak, mit látott Sz. ezúttal a Dunántúlon, helyesebben – mert azt, hogy valójában mit látott, sosem tudhatjuk meg –, mit írt meg belőle!
Megjegyzett egy óriásplakátot Noszlop falu elején, amely a „legnagyobb savanyúságvásárt” hirdeti, azonban hiába keresték, mert „a bennszülöttek (sic!) azt mondták, hogy majd csak lesz, mások meg, hogy tavaly volt”. Megcsodálták Győr szépséges „barokk” városházát – valójában neobarokk, hiszen 1897 és 1900 között épült –, azonban a tényleg pompás épületről az jutott eszükbe, hogy „polgármesternek mindenhol jó lenni manapság, polgárnak meg nem”. Szerintem ez egy országos méretű ostobaság, vannak ugyanis települések, ahol a megöröklött adósság miatt tehetetlen, ám lelkiismeretes polgármesternél még a legutolsó, segélyből élő polgárnak is gondtalanabb élete van, mint neki.
Csorna látványa, a városka „semmibe meredő házainak vak ablakszemeivel, a nincstelenségével és élettelenségével” lehangolta az utazó párost. Sajnálhatják, hogy nem nézték meg az 1180 körül alapított, igazi barokk stílusú csornai premontrei rendházat, kitűnő múzeumával és kávéházával a konvent egykori refektóriumában. A következő állomásuk, Abda község főutcáján Sz. megkérdezte az út szélén szilvát áruló öregasszonyt, „ebben a faluban gyilkoltak-e meg egy híres költőt?”, amire az azt felelte: „biztos a cigányok voltak”. Szegény, talán nem is odavalósi, nem végzett nyolc osztályt, így nem tudhatja, ki volt Radnóti Miklós, akit 1944. november 4-én ott lőtt agyon egy nyilas keretlegény, a világ szégyenére! Azt azonban legalább ezúton tudja meg a felderítő páros, hogy Csornán 1919. pünkösdvasárnapján nyolc, szintén bűntelen helyi polgárt felköttetett Szamuely Tibor népbiztos a város főterén, miután a vörös pribékek félholtra verték őket, mert nem akarták kirúgni maguk alól a széket.
Ezek után délnek vette az irányt korunk Amundsenje és Scottja. Tetszett nekik a nyári Balaton, különösen a Kis-Balaton mellett felfedezett halászcsárda, az azonban már nem volt ínyükre, hogy a Badacsonytördemic község lakott határát jelző táblára az van felírva: „magyar falu”. „Miért, a többi nem magyar falu?” – morgolódik Sz. Dehogynem az, Magyarország 3200 települése közül ott, ahol erre pénzt áldoztak/kaptak, kitáblázták, hogy „európai falu”, de több helyet ismerek, ahol a „magyar” változatot előbbre valónak tartották, és azt tették ki. Nem tilos, és sokak szemében nem is szégyellni való ez.
Hamar kiderül azonban, miféle hely is ez a Tördemic! „A falu közepén tizenévesek kis gyülekezete, egy lányka orra bukik biciklijével, nagyot fékezek” – írja Sz. „– Hülye kopasz köcsög zsidó – ordít egy vidám legény. – Na látod, hogy magyar falu – mondja D. barátom”. Püff neki! A már betegeskedő, szorongó Eörsi István írt ilyesféle, ellenőrizhetetlen „sztorikat” a Népszavában az előző polgári kormányok idején. Eörsi jó költő, művelt fordító, szellemes és stílusos formaművész volt, de nem tudott mit kezdeni a politikai rendszerváltozással. Nem találta a helyét, pedig éveket töltött börtönben ’56 miatt. Hozzá képest Sz. szimpla tollkoptató, aki a baloldal ritkuló levegőjében próbál most megrágalmazni egy egész faluközösséget. Mert mi van akkor, ha a bringás fiatalok történetesen nem is helybeliek voltak? Hanem, mondjuk, egy szocialista vezetésű település nyaralói, kirándulói, például ajkaiak. Akkor aztán megint jön az aranyozott söröskupak a fényes fejtetőre, a publicista koronájaként, mint a „fasiszta magyar vadászrepülők” meg az „igazságos trianoni béke” méltó elismerése?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.