Seffer István: Nem tudtam az illegális őssejtkezelésekről

A klinikám, a laborom és a tudományos kutatásaim megszerzése lehet a célja az ellenem zajló eljárásnak – így nyilatkozott lapunknak adott interjújában Seffer István plasztikai sebész, az őssejtbotrányként elhíresült ügy egyik szereplője. A szakember először adott interjút azóta, hogy eljárás indult ellene emberi test tiltott felhasználásának vétsége miatt. Mint mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy egykori társai illegális kezeléseket folytattak, de állítja, ő erről semmit nem tudott.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpártoltak öntől a betegei, miután 2009-ben kirobbant az őssejtbotrány, amelyben önt is emberi test tiltott felhasználásával gyanúsították meg?
– Igen, a betegek kilencven százaléka visszamondta az előjegyzését. A veszteségem többmilliós nagyságrendű. A legtöbb vendégem azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem jön olyan helyre, ami az újságok címlapján szerepel a botrányok miatt. Mindez ráadásul nemcsak engem, hanem az alvállalkozóimat is érintette, ők is munka nélkül maradtak.
– Mégis folytatja a praxisát?
– Természetesen. A plasztikai beavatkozások mellett továbbra is foglalkozom őssejtkutatással. Az elmúlt egy évben például több nemzetközi és világkongresszuson is előadást tartottam.
– Pedig olyan bűncselekménnyel került összefüggésbe a nyomozó hatóság szerint, amelyért akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat.
– Ez meggyőződés kérdése. Négy évtizede vagyok gyakorló orvos és nem szeretném a tudásomat, a kutatásaimat a kukába dobni. Az eljárás elsősorban a hazai kutatásnak és az egészségügynek ártott. Ez az, ami engem igazán bánt, nem az én anyagi károm. A kaposvári kutatócsoportunk például már 2007-ben állatkísérleteket végzett és sertések szívébe ültetett őssejteket a pécsi egyetemmel közreműködve. A módszert embereken is alkalmaztuk volna, de ezt már megakadályozta a hatóság. Ezt a beavatkozást most nem itthon, hanem külföldön alkalmazzák sikeresen humán gyógyításra.
– Nem az a kérdés, hogy az őssejtkutatásnak van-e helye hazánkban, hanem hogy az ön klinikájának volt-e engedélye embrionális őssejtek beültetésére. A nyomozó hatóság szerint nem.
– A kaposvári labort 2007-ben úgy nyitottam ki, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeztünk, így a terápiás célú őssejtek beültetéséhez szükséges jóváhagyással is. Sőt, ezen túl még módszertani levelet is kértem az ÁNTSZ-től, amely részletezi, hogy mely betegségek esetén alkalmazható az őssejtterápia.
– Hol vannak ezek a dokumentumok?
– Elküldtem a rendőrségnek.
– Így nehéz megérteni ezt az ügyet.
– Az engedélyeztetési eljárás ad pontos választ a megértéshez. A hatóság az engedélyekkel kapcsolatban még nem derített fel minden fontos részletet.
– Az egészségügyi hatóságoktól kapott engedélyek 2007-től a letartóztatásukig folyamatosan érvényben voltak?
– Igen. A klinika megnyitásakor minden szükséges iratot becsatoltam. A labor is rendelkezett a szükséges engedélyekkel, enélkül nem kezdtem volna bele ekkora projektbe, ráadásul a bankok sem finanszírozták volna a beruházást. Az is figyelemre méltó, hogy a klinika ünnepélyes megnyitóján a politikai elit mellett az ÁNTSZ vezetősége is jelen volt. Bennem soha nem merült fel, hogy bármilyen illegális dologgal foglalkozzunk. A hivatal két alkalommal is megerősítette az engedélyünk meglétét és folyamatosságát.
– Ha minden engedély rendben volt, akkor miért tartóztattak le tiltott őssejtkezelés gyanújával négy személyt a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban 2009 nyarán?
– Fogalmam sincs, én az ominózus napon vidéken nyaraltam.
– Tudnia kell, hogy mi folyt ott, hiszen az érintettek önnek dolgoztak.
– Megdöbbentő, hogy az én nevemet összemosták a budapesti esettel és belekevertek ennek a bűncselekménynek a gyanújába. Erről a beavatkozásról semmit nem tudtam. Az érintettek a Nyírő Gyula Kórházban a saját belátásuk szerint tevékenykedtek. A fenti kórházra semmilyen ráhatásom nem volt. Remélem, senki nem gondolja, hogy a Nyírő Gyula Kórház is az én magánklinikám. A cégbírósági bejegyzés szerint a tulajdonosi háttér bárkinek közismertté válhat.
– Ez hihetetlennek tűnik.
– A klinika megnyitása után nagyon hamar nemtelen támadások értek, ami miatt 2008 végén leállíttattam a laborban végzett munkákat és javasoltam az ezt bérlő IRM Zrt. felszámolását. Az ÁNTSZ-nek levelet is írtam, amiben kértem a működés felfüggesztését a velem kapcsolatban lévő IRM Zrt. részére. A fővárosi kórházban letartóztatott ukrán–amerikai professzorral is megszakítottam az együttműködést. A budapesti kezelésről így semmilyen információm nem volt.
– Az őssejtek beültetésében nem vett részt?
– Nem. Én az IRM igazgatósági tagja voltam. A szükséges engedélyek a kaposvári klinika nevére és címére szóltak, jelenleg is erre vonatkoznak. Az IRM Zrt. az együttműködési megállapodásunk alapján élvezte az engedély hasznosságát. Az ÁNTSZ engedélye kapcsolt módon vonatkozott a zrt.-re. Az IRM Zrt. végelszámolásának megindításakor az ÁNTSZ érvénytelenítette ezt a kapcsolt együttműködést. A kaposvári klinika, aminek a tulajdonosa vagyok, pedig csak egy labort biztosított az őssejtkutatások számára.
– Használtak valaha őssejteket terápiás célból? Hiszen az imént azt mondta, hogy erre is engedélyt kértek.
– Ezt én nem jelenthetem ki, hiszen a klinikán több csoport is dolgozott, volt külön ukrán és magyar team.
– A Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint 37 tanúvallomás utal arra, hogy kezeléseket is végeztek.
– Akkor a rendőrség ezt bizonyára bizonyítani is tudja és arról is lehet információja, hogy kik voltak jelen az ominózus beavatkozásokon, illetve hol végezték ezeket.
– Arra céloz, hogy ön nem tudott a kezelésekről, s azok a kutatók, akiket megbízott a kísérletekkel, később illegális beavatkozásokat végeztek?
– Az IRM Zrt. és a kaposvári klinika két önálló, egymástól független kutatócsoporttal dolgozott. Térben és időben sem lehet megvalósítani azt, hogy például a műtéti naplók szerint operálok Kaposvárott, más intézményekben pedig állítólagos kezelések folynak.
– A rendőrség tájékoztatása szerint a kezelésekért ötmillió forintot kértek a páciensektől.
– Az őssejtek „előállítása” a klinikán 7,5 millió forintba került, tehát nincs realitása az ötmilliós összegnek.
– Többet kértek?
– A beültetésért a jogszabályok szerint a páciens nem adhat pénzt. Én soha nem kértem és nem is kaptam ilyen beavatkozásokért milliókat, így nem tudom, hogy ki kért vagy ki utalt az IRM számlájára kezelésenként ötmillió forintot. A kutatás támogatására elképzelhető, hogy történtek felajánlások.
– Áldozatnak tartja magát?
– Az idő majd eldönti ezt. Azt hiszem, az lehetett a probléma, hogy nagyon hamar jelentkeztek az eredmények az őssejtkutatásokban és emiatt sokan megijedhettek, majd támadásba lendültek ellenem.
– A gyanúsítottak között az IRM igazgatósági tagjainak, többek között Pákh Imre műgyűjtőnek és Fásy Ádám műsorvezetőnek a neve is szerepel. Velük a büntetőügy elindulása óta megromlott a kapcsolata?
– Fogalmam sem volt korábban arról, hogy kiket gyanúsítottak még meg ebben az ügyben. A botrány kirobbanása óta lazult a kapcsolatom a többi igazgatósági taggal, ráadásul amíg a kényszerintézkedések érvényben voltak, a találkozás lehetetlen volt.
– Vannak az ügynek politikai szálai?
– Csak remélni tudom, hogy nincsenek, de az biztos, hogy a gazdasági érdekek messzire vezetnek. Több konkrét esemény utal arra, hogy az egész ellenem indult eljárás olyan, mintha a klinikám, a laborom, illetve a tudományos kutatásaim megszerzésére irányulna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.