Sok a tanácstalan hiteladós

A fizetési gondokkal küszködő hitelesek jelentős részének egyelőre fogalma sincs arról, milyen feltételekkel veheti igénybe a mentőcsomag egyes megoldásait. Sokan kivárnak vagy beletörődnek a sorsukba. A jegybank is kidolgozott egy javaslatcsomagot az adósok számára. A parlament soron kívül, már hétfőn dönthet a devizahiteleket érintő törvényekről.

Munkatársainktól
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is tanácstalanok a nehéz helyzetben lévő devizahitelesek, mert nem tudják eldönteni, hogy mely adósmentő megoldásokat vehetik igénybe, és azzal sincsenek tisztában, hogy mibe kerül nekik a segítség – állítja a Banki Hitelek Károsultjainak Egyesülete (BHKE). A bizonytalanság miatt továbbra is kevesen élnek az állam és a bankok által kínált lehetőségekkel – állapították meg az egyesület munkatársai. A BHKE adatai szerint az árfolyamrögzítést az ügyfelek nyolcvan százaléka elutasítja, és csak egyötödük érdeklődik a bankjánál e lehetőségről. – A rögzítést fontolgató adósok nagy része végül meghátrál, és csupán minden századik devizahiteles dönt az árfolyam befagyasztása mellett – derül ki a BHKE felméréséből.
Az egyesület szerint a kisebb lakásba költözők számára kínált kamattámogatás sem érte el egyelőre a célját, mivel az ügyfelek 98 százaléka nem tudja a piacon értékesíteni az ingatlanát, így nincs lehetősége kisebbet vásárolni. Csupán az adósok két százaléka tudna élni ezzel a lehetőséggel, azonban a pénzügyi intézmények nem tudnak számukra kellő felvilágosítást nyújtani a lebonyolítás módjáról. Ezen okok folytán a kamattámogatást választók aránya az egyesület tapasztalatai szerint nem kimutatható. A BHKE munkatársai úgy látják, hogy az ügyfelek a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról sincsenek túl jó véleménnyel, mivel egyelőre fogalmuk sincs róla, kik és hogyan vehetik igénybe ezt a segítséget.
Mindeközben a kormány igyekszik minél hamarabb életbe léptetni az adósok megsegítését célzó törvényjavaslatokat, így akár már hétfőn dönthet az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, illetve a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvény módosításáról. A gyors eljárást lehetővé tevő előterjesztést a kormánypártok mellett a Jobbik támogatta, az MSZP és az LMP viszont csak később dönt róla.
Miközben az ügyfelek egyre nehezebben igazodnak el a megsegítésükre szánt megoldások között, a Magyar Nemzeti Bank is egy tízpontos, az adósok helyzetét megkönnyíteni szándékozó javaslatcsomagot dolgozott ki, és a napokban ismertette is Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. Emellett Simor András, a jegybank elnöke levélben kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére. A nemzeti bank elnökének javaslata különösnek tűnhet azt követően, hogy nemrégiben nyilvánosságra került iratok szerint Simor András 2008-ban még arról beszélt az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, hogy a devizahiteleseket nem lenne helyes megmenteni, mert végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyenebéd.
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy nem ez az első olyan javaslatcsomag, amely a devizahitelesek helyzetét igyekszik tisztázni. Korábban a jegybank többek között azt javasolta a pénzintézeteknek, hogy elsősorban az úgynevezett referenciakamathoz kötött hiteleket kínálják, mert azok árazása sokkal követhetőbb az ügyfelek számára, mint a jelenlegi konstrukciók. Ez a kérés egyébként gyakorlatilag süket fülekre talált a magyar piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.